Politika

"U TOME UČESTVUJU SAD" Dačić rekao da je Jamajka pod velikim pritiskom u vezi priznavanja Kosova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Jamajka, od koje je ministarstvo tražilo zvaničnu informaciju, da li je priznala nezavisnost Kosova očigledno pod velikim pritiskom, kao i čitav niz drugih karipskih zemalja, što znači da Srbija mora da nastavi borbu za povlačenje priznanja.

"U TOME UČESTVUJU SAD" Dačić rekao da je Jamajka pod velikim pritiskom u vezi priznavanja Kosova
Foto: V.Lalić/RAS Srbija

Dačić je u Malom Crniću, novinarima rekao da je pomoćnik ministra za bilateralu Jamajke usmeno srpskom ministarstvu prenio da ta zemlja nije priznala Kosovo, da je i ministarka spoljnih poslova Kamina Džonson Smit na svom Tviter nalogu demantovala tvrdenje Hašima Tačija o priznanju, ali i podsjetio da se kosovski predsjednik sinoć zahvalio američkom kongresmenu Eliotu Engelu koji “već godinama unazad radi na priznanju”.

Da li je da li ova vijest lažna ili je možda saopštena prije nego što je trebalo po mišljenju kongresmena Engela, svejedno. To znači da je Jamajka pod velikim pritiskom i da u tome učeštvuju i SAD – rekao je Dačić i dodao da se sada postavlja pitanje da li će sutra neko imati imalo morala da traži od Srbije da prestane sa kampanjom za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

To potvrđuje, kaže on i da Priština nikada nije prestala sa kampanjom za priznavanje nezavisnosti Kosova, da pri tom ima podršku najvećih zapadnih zemalja, a da se pri tom od Srbije traže da prestane da lobira za povlačenje priznanja.

Pročitajte još

– Traže da mi prestanemo zato što im smeta što je pao broj zemalja koje priznaju Kosovo na manje od polovine zemalja članica UN – dodao je Dačić.

Ponovio je da je očigledno da je Jamajka pod velikim pritiskom i ne samo ona, već čitav niz drugih karipskih zemalja što, kako je rekao, znači da Srbija mora da nastavi sa aktivnostima koje su u našem nacionalnom i državnom interesu, odnosno da nastavi da se bori protiv priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Dačić je naveo da trenutno 93 zemlje priznaju Kosovo, 95 ne priznaje, a pet zemalja je u “fluidnom stavu”.

Podsjetio je da su, kada je objavljivao ko je povukao priznanje Kosova, predstavnici privremenih prištinskih institucija potcjenjivali te zemlje i govorili da su to “neke bezvezne karipske zemlje”.

– Juče niko nije tako nešto rekao – zajljučio je Dačić.