Gradovi

U TREBINJU SE GRADI SOLARNA ELEKTRANA Đokić i Petrović potpisali koncesiju o izgranji najveće elektrane na sunčevu energiju

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić i direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović potpisali su danas ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje solarne elektrane "Trebinje 1".

U TREBINJU SE GRADI SOLARNA ELEKTRANA Đokić i Petrović potpisali koncesiju o izgranji najveće elektrane na sunčevu energiju
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Elektrana će imati snagu 72,92 megavata, a procijenjena  vrijednost je preko 100 miliona KM.

Ministar Đokić je rekao da je planirano da elektarna bude na mreži do 2022. godine i ocjenio da je na ovaj način Vlada RS dala izuzetan dobrinos razvoju juga Srpske.

– Elektrana će od momenta kada bude na mreži konstantno ostvarivati prihode, a od dijela prihoda će biti plaćena i koncesiona naknada, od koje će 500 hiljada KM ići u budžet Trebinja – rekao je Đokić.

Ministar energetike dodao da je ovaj koncesioni ugovor zaključen na period od 50 godina, što znači da će pola vijeka Trebinje imati konstantne prihode od rada elektrane, a pet miliona KM će ići u budžet Republike Srpske.

Đokić je rekao i da će u periodu izgradnje elektrane biti angažovan veliki broj radnika sa ovog područja.

On je najavio da će narednog mjeseca početi i gradnja vjetroelektrane “Grebak” kod Nevesinja.

Generalni direktor ERS Luka Petrović je rekao da je ovo preduzeće isključivo opredijeljeno da gradi nove objekte iz obnovljivih izvora, a solarna elektrana “Trebinje jedan” je jedan od takvih objekata.

– Elektrana će imati velike benefite za elektroenergetski sistem, proizvodiće godišnje 100 gigavat časova električne energije. Zapošljavaće određen broj ljudi, jer će se morati napraviti sistem održavanja, pošto je njena površina više od 120 hektara na Zubačkom platou – istakao je Petrović.

On je naveo da slijedi dobijanje urbanističko-tehničkih i lokacijskih uslova i građevinske dozvole.

– Uradili smo  ekološki elaborat i imamo studiju uticaja na životnu sredinu. Očekivati je da u narednih šest mjeseci dobijemo građevinsku dozvolu i izradimo model za izgradnju kompletne solarne elektrane, što podrazumjeva izgradnju i finansiranje solarne elektrane – rekao je generalni direktor ERS.

Petrović je dodao da će ERS biti prva na Balkanu koja je će uraditi toliki obim solarne elektrane, što je na ponos i čast.