Gradovi

U Trebinju se okupili bivši marinci: Sjećanje na dane provedene u JNA (FOTO)

U bivšoj vojnoj kasarni u Trebinju danas su se okupili pripadnici mornaričke pješadije i svečanim postrojavanjem i druženjem evocirali uspomene na vojničke dane koje su proveli u gradu.

U Trebinju se okupili bivši marinci: Sjećanje na dane provedene u JNA (FOTO)
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

U Trebinje je stiglo tridesetak marinaca iz bivših jugoslovenskih republika, a zbog pandemije korona virusa izostao je dolazak bivših marinaca iz udaljenijih država.

Oni kažu da je služenje vojnog roka u tadašnjoj JNA, u Trebinju bio ponos za svakog vojnika.

– U Trebinju sam služio vojni rok  1991. godine, a okupila nas je nostalgija za Trebinjem, jer smo ovdje uvijek bili dobro primljeni od  domaćeg stanovništva. Trudićemo se, da se i narednih godina okupljamo u Trebinju, ali u mnogo većem broju. Trebinje je ostavilo na mene mnogo lijep utisak, posebno ljudi – rekao je Sava Pešić.

Pripadnik prve klase mornaričke pješadije, davne 1971. godine bio je Dragan Čuvar iz Rume.

FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

– Prva sam generacija koja se iz Dubrovnika doselila u Trebinje i jedini sam pripadnik iz te jedinice marinaca, koja je danas ovdje. Pamtim dolazak u vojsku, jer sam prvu noć prenoćio u Dubrovniku i onda smo od 26. do 28. maja preseljavali stvari u Trebinje i  po nekoliko puta dnevno smo išli u Dubrovnik i vraćali se na spavanje u Trebinje. Grad Dučića ostao mi je uvek u srcu jer sam na pisti ispred kasarne 12. jula 1971. godine dobio telegram da sam dobio kćerke bliznakinje i ovaj grad je za mene Zlatan – priča kaže Dragan.

Bivši marinci će danas posjetiti manastire u okolini Trebinja, Grad sunca i ostale turističke znamenitost.

Nekadašnje vojnike JNA pozdravili su predstavnici grada Trebinja i trebinjske Boračke organizacije.

Prihvati notifikacije