Društvo

Stanje postaje zabrinjavajuće: U zadnjih deset godina broj prvačića u FBiH se prepolovio

U Federaciji BiH nastavlja se trend smanjenja broja upisanih učenika u osnovne i srednje škole.

Stanje postaje zabrinjavajuće: U zadnjih deset godina broj prvačića u FBiH se prepolovio
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja procjenjuju kako će broj prvačića upisanih u prvi razred osnovne škole biti od dva do tri odsto manji u odnosu na prethodnu školsku godinu, odnosno da će biti upisano njih 18.300.

Riječ je o smanjenju od oko 50 odsto u odnosu na školsku 2011./2012. kad je broj upisanih prvačića u osnovne škole iznosio 35.524.

Nema preciznih podataka

Što se tiče ukupnog broja učenika osnovnih škola u Federaciji BiH, takođe je evidentan trend njihovog smanjenja u prethodnim godinama.

– Prema našim procjenama i ove školske godine ukupan broj učenika će biti manji za dva do 2,5 posto u odnosu na prethodnu školsku godinu, tj. procijenjeni ukupan broj učenika osnovnih škola u FBiH je oko 171.500 učenika u ovoj školskoj godini – potvrdila je Feni Nadija Bandić, pomoćnica federalnog ministra obrazovanja.

Ocijenila je kako se prema pregledu broja upisanih učenika u prvi razred srednjih škola u prethodnom desetogodišnjem periodu, može konstatovati da je prisutan trend kontinuiranog smanjenja broja upisanih učenika.

Na osnovi informacija s kojima raspolaže Federalno ministarstvo obrazovanja i ove školske godine nastaviće se trend smanjenja upisanih učenika u srednje škole i procjena je da će broj učenika upisanih u prvi razred srednje škole biti oko dva odsto manji u odnosu na prethodnu školsku godinu, odnosno da će broj upisanih učenika u prve razrede srednjih škola biti oko 19.270 učenika u Federaciji BiH.

Kada je u pitanju ukupan broj učenika srednjih škola u Federaciji BiH, takođe je evidentan trend smanjenja broja učenika u prethodnim godinama. Prema procjenama resornog ministarstva, i ove školske godine ukupan broj učenika će biti manji za tri odsto u odnosu na prethodnu školsku godinu, tj. procijenjeni ukupan broj učenika srednjih škola u FBiH je oko 69.200 u ovoj školskoj godini.

Razlog zašto još uvijek nije moguće predstaviti preciznije podatke o broju učenika upisanih u prve razrede osnovnih i srednjih škola je taj što sva županijska ministarstva obrazovanja, od kojih Federalno ministarstvo obrazovanja prikuplja podatke, još ne raspolažu s kompletnim podacima o broju upisanih učenika u prve razrede osnovnih i srednjih škola, a samim tim ni preciznim podacima o ukupnom broju učenika u osnovnim i srednjim školama, navodi Bandić.

Posljedica teške ekonomske situacije

– Među najvažnijim uzrocima smanjenja broja upisanih učenika u prvi razred osnovne i srednje škole i smanjenja ukupnog broja učenika u Federaciji BiH, smatra se pad nataliteta, koji je posljedica teške ekonomske situacije u društvu i velike stope nezaposlenosti mladih koji planiraju porodicu – rekla je Bandić.

Među ostalim faktorima koji imaju uticaj na smanjenje broja učenika u osnovnim i srednjim školama, dodala je, su migracije stanovništva (posebno iseljavanje porodica s djecom školskog uzrasta), djeca pripadnici romske nacionalnosti kao posebno ranjiva kategorija i drugi učenici iz ranjivih grupa koji prekidaju obrazovanje prije njegovog završetka.

Prema određenim pokazateljima, neredovno pohađanje nastave često može biti rani znak upozorenja da je dijete u riziku od prekida obrazovanja prije njegovog završetka, upozorava pomoćnica federalnog ministra obrazovanja.

Jedna od preporuka Federalnog ministarstva obrazovanja za poboljšanje takvog stanja je neophodnost osiguranja svoj djeci predškolskog uzrasta mogućnosti da budu uključena u programe predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu.

Inače, Federalno ministarstvo obrazovanja svake godine izrađuje Informaciju o upisu učenika u osnovne i srednje škole u tekućoj školskoj godini i kao sveobuhvatan informativno-analitički dokument, koji se zasniva na podacima dobijenim od županijskih ministarstava obrazovanja, dostavlja Vladi FBiH na razmatranje. To će biti realizirano i ove godine, nakon što županijska ministarstva obrazovanja budu imala objedinjene podatke.

Prihvati notifikacije