Politika

"Zločini u 'Oluji' da ne budu put slavlja, već razumijevanja" U Zagrebu najavljena okupljanja u znak sjećanja na stradale i protjerane Srbe

Iz više udruženja i centara iz Zagreba i Sarajeva najavljeno je da će se danas u podne na zagrebačkom Trgu bana Jelačića okupiti u znak sjećanja na, kako navode, ubijene i protjerane Srbe tokom i nakon vojno policijske akcije "Oluja" odakle će poručiti da za njih suočavanje sa ovim zločinom treba da bude put pomirenja, a ne razdora i da ne treba da bude put slavlja, nego put razumijevanja.

"Zločini u 'Oluji' da ne budu put slavlja, već razumijevanja" U Zagrebu najavljena okupljanja u znak sjećanja na stradale i protjerane Srbe
FOTO: SAŠA STANKOVIĆ/EPA

Sve dok se ne suočimo s ratnim zločinima u „Oluji“, nemamo pravo upirati prste u druge – poručeno je iz ovih udruženja i centara.

Okupljanje je najavljeno iz Centra za žene žrtve rata – ROSA (Zagreb), Centra za građansku hrabrost (Zagreb), Inicijative mladih za ljudska prava (Zagreb), Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK (Sarajevo) i Ženske mreže Hrvatske.

Poručuju da ovom akcijom izražavaju solidarnost sa svim žrtvama rata i sa svim žrtvama zločina počinjenih, kako kažu, u njihovo ime.

– Za vrijeme i nakon operacija „Oluja“ pripadnici Hrvatske vojske i policije, kao i civili počinili su veliki broj zločina nad srpskim stanovništvom RH, a da najveći broj tih zločina nikada nije procesuiran – stoji u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Pročitajte još

Prema procjenama civilnog društva, tokom i nakon „Oluje“, ističu, ubijeno je više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća. Hrvatsku je tada napustilo oko 150.000 njenih građana, čiji je povratak godinama bio sistemski otežavan i onemogućen.

– Suprotstavljamo se državnom poricanju činjenica i ukazujemo i upozoravamo na to da su tokom i nakon ove operacije ubijeni naši sugrađani srpskog etniciteta, njihova je imovina pokradena i uništavana, članovi njihovih porodica su proterani, a povratak im je de facto onemogućen. Društvo utemeljeno na nepriznavanju svojih grešaka iz prošlosti, nema perspektivu mirne budućnosti – poručili su.

Zahtevaju, navode, procesuiranje počinitelja ratnih zločina počinjenih tokom i nakon „Oluje“. Zločini u „Oluji“, ukazuju, su odgovornost hrvatske države. Neshvatljivo nam je neodgovorno ponašanje hrvatskih političara prema suočavanju s prošlošću”, ukazuju i ističu da “aktualno političko rukovodstvo u Hrvatskoj ne pokazuje iskrenost, poniznost i poštovanje prema žrtvama ovih zločina, prema ljudima koji su ubijeni”.

– Za nas kao predstavnice/ke civilnog društva, suočavanje s „Olujom“ treba biti put pomirenja a ne put razdora. To ne treba biti put slavlja, nego put razumevanja. Sve dok se ne suočimo s ratnim zločinima u „Oluji“, nemamo pravo upirati prste u druge – poručeno je iz civillnog sektora.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu