Banjaluka

U znak sjećanja na sve žrtve: Banjaluka dobila Ulicu šargovačkih đaka

Na trećoj sjednici Skupštine grada Banjaluke usvojene su odluke o novim nazivima ulica u naseljima Šargovac, Ada i Motike.

U znak sjećanja na sve žrtve: Banjaluka dobila Ulicu šargovačkih đaka
FOTO: GRAD BANJALUKA

U znak sjećanja na srpske žrtve ustaškog pokolja sedmog februara 1942. godine u banjalučkim naseljima Šargovac, Drakulić i Motike, nova ulica, koja se pruža od Bilećke ulice i ide lijevo prema Osnovnoj školi “Đura Jakšić“, ponijeće naziv Ulica šargovačkih đaka.

Iz Grada podsjećaju da je tog kobnog dana na području ovih naselja nastradalo je 2.300 srpskih civila, od kojih 551 dijete, dok je u OŠ “Ćura Jakšić“ izvršen pokolj nad 52 srpska đaka.

Pročitajte još

Bulevar Novi Borik, po istoimenom naselju – nova je ulica u ovom dijelu grada, koja se pruža od Ulice Ada i ide ulijevo, u dužini od 220 metara.

Takođe, na istoj sjednici, utvrđeni su nazivi za šest ulica u naselju Motike – MZ Saračica.

Tako je Ulica 14. februara naziv nove glavne ulice na dijelu regionalnog puta Banjaluka – Bronzani Majdan, a pruža se od mosta na rijeci Crkvena, gdje je ujedno i kraj Ulice Ćure Damjanovića i ide u pravcu sjeverozapada do mosta na Dubokom potoku, u dužini od 7.700 metara.

Ulica Milorada Miće Kremenovića je nova ulica koja se pruža od glavne ulice i ide desno prema Kremenovićima, u dužini od 1.900 metara, a nosi ime poginulog borca Vojske Republike Srpske tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, koji je porijeklom iz ovog mjesta, a posthumno je odlikovan Medaljom zasluga za narod.

Jedna od novih ulica je i Lepavinska koja je nosi naziv po manastiru Lepavina.

Ovo naselje dobilo je i Crnogorsku ulicu prema porijeklu mještana koji su većinom doselili iz Crne Gore, zatim Djevojačku po velikom broju djevojaka nastanjenih u ovoj ulici, te Duboku ulicu po istoimenom poznatom izletištu na ovoj lokaciji.

Prihvati notifikacije