Hronika

UBICA OSTAVIO OTISKE, ISTRAGA U SLIJEPOJ ULICI Mirjanino ubistvo nije riješeno ni nakon 12 godina

Tačno 12 godina prošlo je od krvavog ubistva Banjalučanke Mirjane Lovrić (66), koja je na današnji dan 2008. pronađena mrtva u porodičnoj kući u naselju Pavlovac.

UBICA OSTAVIO OTISKE, ISTRAGA U SLIJEPOJ ULICI Mirjanino ubistvo nije riješeno ni nakon 12 godina
FOTO: RAS SRBIJA

Iz MUP Republike Srpske dobili smo identičan odgovor kao i ranijih godina istraga je u toku.

– Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminaitet MUP RS, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, preduzimaju mjere i radnje na rasvjetljavanju ubistva Mirjane Lovrić. Za više informacija u vezi sa ovim slučajem obratite se nadležnom tužilaštvu – odgovorili su juče iz MUP Republike Srpske.

Lovrićeva je živjela sama, a njeno tijelo pronašli su kćerka i komšija nakon što se tri dana nije javljala na telefonske pozive.

Prizor koji su zatekli u kući žrtve šokirao je inspektore i policajce. Nesrećna žena ležala je u sobi u lokvi krvi. Detaljniji pregled otkrio je zapanjujući podatak – Lovrićeva je bila zaklana.

Uviđaj je utvrdio da je ubica, ili više njih, nakon ubistva izvršio premetačinu po kući, a utvrđeno je da je nedostajao jedan zlatni lančić, pa je kao motiv ubistva utvrđeno koristoljublje.

Poligraf

Policija je tokom istrage saslušala 50 svjedoka, komšija i poznanika ubijene, a oni najsumnjiviji, njih 10, upućeno je na poligraf, ali bez rezultata.

– Mirjana Lovrić je posljednji put viđena živa 21. januara 2008, a tri dana kasnije njena kćerka i komšija su je pronašli mrtvu. Na kriminalističkoj obradi je bilo 10 osumnjičenih, koji su bili upućeni i na poligraf. Privođen je veći broj onih koji su bili skloni provalama – podsjetio je odlično obaviješteni izvor iz MUP Republike Srpske.

Tokom istrage ubistva Mirjane Lovrić, policija je uspjela riješiti više od 30 drugih krivičnih djela, mahom provala u porodična domaćinstva na području Banjaluke i okoline.

Među privedenima tokom istrage bilo je i članova porodice pokojnice, ali niko zvanično nije bio osumnjičen.

Foto: Avaz/RAS Srbija
Foto: Avaz/RAS Srbija

– Tokom istrage urađeno je i nekoliko DNK vještačenja koji su poslani na analizu i čekaju dan kada će biti jedan od krunskih materijalnih dokaza kada slučaj dobije i svoj sudski epilog – dodao je izvor iz istrage.

Tragovi

Tokom uviđaja u porodičnoj kući ubijene policija je pronašla i nož kojim je izvršeno mučko ubistvo i na njemu otiske, ali ništa nije pomoglo da se uhapsi ubica.

Utvrđeno je da je žrtva 21. januara 2008, kada je posljednji put i viđena živa, bila na slavi kod kumova i da je otišla svojoj kući.

Kako se nije javljala na telefon, kćerka je 24. januara, odnosno tri dana kasnije, zatekla uredno zaključana vrata na ulazu u kuću svoje majke.

Pozvala je komšiju i ne sluteći šta će za koji trenutak vidjeti, ušla u unutra. Šokirani prizorom, kćerka i komšija su odmah pozvali policiju.

Uviđaj je utvrdio da je Lovrićeva imala veliku posjekotinu na vratu, te da je kuća bila ispreturana, nakon čega je zaključeno da je motiv ubistva bilo koristoljublje, odnosno pljačka.

Živjela od penzije

Lovrićeva nije bila imućna i živjela je od 150 maraka penzije i pomoći koju je dobijala od djece, a istražioci su utvrdili da iz kuće nedostaje zlatni lančić s privjeskom.

U narednim danima privedeni su gotovo svi “registrovani” provalnici u Banjaluci u okolini, a istraga je čak obuhvatila i zemlje u regionu.

– Provjeravao se svaki detalj, privodili smo i ljude iz Zenice, Foče, Sarajeva, Brčkog, sve kako bi riješili ovaj slučaj, ali nije bilo uspjeha – ispričao je odlično obavješteni izvor Srpskainfo.

Dodao je kako je utvrđeno da je ubica nakon zločina ostavio nož u kući, te mirno zaključao ulazna vrata i odnio ključ, kao da se ništa nije dogodilo.

Komšije i danas žive u strahu

Komšije iz ulice u kojoj je živjela pokojnica nisu željele da detaljnije pričaju o ovom slučaju, iako je prošlo gotovo 12 godina od zločina.

– Ne znam ništa oko toga. Strah još uvjek postoji i molim vas da me ne ispitujete – izjavio je komšija pokojnice, a njegovo mišljenje dijele i ostali.

Upitani da nam ispričaju kakva je bila pokojnica, rekli su kratko – dobra i skromna žena.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu