Svijet

Ubijen i gradonačelnik: U napadu na gradsku skupštinu u Meksiku stradalo najmanje 18 ljudi

Naoružani napadači su u malom gradu na zapadu Meksika napravili masakr u gradskoj skupštini gdje su ubili najmanje 18 ljudi uključujući gradonačelnika.

Ubijen i gradonačelnik: U napadu na gradsku skupštinu u Meksiku stradalo najmanje 18 ljudi
FOTO: STRINGER/EPA

Riječ je gradu San Miguel Totolapan, a napad se dogodio u srijedu u 14:00 sati po lokalnom vremenu.

Grupa naoružanih muškaraca je ušla u gradsku skupštinu te je otvorila vatru, a među ubijenim je i gradonačelnik Konrado Mendoza Almeda. Njegova partija PRD je osudila “kukavičko ubistvo” te zahtijeva pravdu.

Napad se pripisuje kriminalnoj bandi Los Tekviljeros, koja je povezana s moćnim kartelom.

Policajci i zaposleni u gradskoj skupštini su takođe ubijeni u masakru, a na fotografijama su prikazana krvava tijela. Mendozin otac, bivši gradonačelnik Huan Mendoza Akosta, takođe je ubijen, ali u svom domu prije napada na gradsku skupštinu.

Pročitajte još

Autoput u državi Gerero, gdje se nalazi grad San Migel Totolapan, kratko je bio blokiran velikim vozilima kako bi se spriječio ulazak sigurnosnih snaga u grad.

Čak i za standarde države Gerero, ovo je šokantan napad. Pomenuti grad se nalazi u regiji poznatoj kao Tijera Kalijente i to je nasilni dio zapadnog Meksika koji kontrolišu karteli.

Napadači su ubili ukupno 18 i ranili tri osobe.

Nedugo nakon napada su članovi Los Tekviljerosa objavili video na društvenim mrežama kojim su najavili svoj povratak u regiju gdje su se borili s drugom bandom.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da će poslati vojsku i mornaricu u regiju kako bi ubice bile pronađene, prenosi Klix.

Prihvati notifikacije