Svijet

Užas u Meksiku: Upucano 5 novinara u jednom danu

Meksički tužioci potvrdili su danas da je još jedan reporter ranjen u pucnjavi u zapadnoj meksičkoj državi Mičoakan, što je peti upucani novinar u toj zemlji samo u jednom danu.

Užas u Meksiku: Upucano 5 novinara u jednom danu
FOTO: SCREENSHOT

Agencija napominje da su ranije, u utorak, u susjednoj državi Gerero četvorica fotoreportera napadnuta vatrenim oružjem u blizini vojne kasarne, kada su se vraćali iz Čilpansinga, gde su bili kako bi izvještavali o jednom od mnogih ubistava u tom gradu, objavio je AP.

Nema informacija o stanju novinara, koji su radili za lokalne novine ili novinske sajtove.

Pročitajte još

Američki medij podsjeća da je do pucnjave došlo samo nekoliko dana nakon što su tri novinara kidnapovana i držana danima u mjestu Taksko, takođe u državi Gerero, da bi kasnije bili pušteni, ali nije bilo informacija o motivu njihove otmice.

Događaji u utorak ubrajaju se u najveće masovne napade na novinare u jednom danu u Meksiku od zločina, koji se odigrao početkom 2012. godine, kada su tijela trojice novinskih fotografa pronađena bačena u plastične kese u kanalu u gradu Verakruzu, za šta je okrivljen nekada moćni narko – kartel Zetas.

Ranije ovog mjeseca, jedan novinski fotograf pronađen je ubijen u svom automobilu u meksičkom pograničnom gradu Sijudad Huarez, što je bio peti slučaj ubistva novinara u Meksiku u 2023. godine.

Gerero je poprište surovih obračuna između desetak narko-bandi kartela, a slično je i u državi Mičoakan.

Samo u proteklih pet godina, Komitet za zaštitu novinara dokumentovao je ubistva najmanje 54 novinara u Meksiku.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije