Svijet

UBIO DVIJE OSOBE Napadač koji je otvorio vatru u Briselu još uvijek u bijegu, u Belgiji boravio ilegalno (VIDEO)

Osumnjičeni za smrtonosnu pucnjavu u Briselu je 45-godišnji Tunižanin koji je u novembru 2019. zatražio azil u Belgiji. Prema informacijama belgijskih vlasti, najvjerovatnije od 2016. godine živi u toj državi.

Muškarac koji je pucao u centru Brisela
FOTO: FACEBOOK/DRUŠTVENE MREŽE / RINGIER

Taj se muškarac našao na radaru policijskih službi kada ga je 2016. strana policijska služba klasifikovala kao radikalizovanog i prijavila da želi otići u “zonu sukoba džihada”. Ništa konkretno nije učinjeno s tim informacijama jer je takvih izvještaja u to vrijeme bilo mnogo, smatra belgijski ministar pravde Vinsent van Kvikeborn.

Pročitajte još

Osoba je poznata policiji po sumnjivim radnjama, krijumčarenju ljudi, ilegalnom boravku i narušavanju državne sigurnosti. Muškarac je navodno osuđen u Tunisu zbog prekršaja iz običajnog prava, a ne zbog terorizma, kako su ranije izvijestili razni mediji.

Premijer Aleksander de Kro je objavio na jutrošnjoj konferenciji za novinare da je osumnjičeni još uvijek u bijegu. On je napad okarakterisao kao “terorističko ludilo”.

Izrazio je saučešće porodicama žrtava i istakao da je potraga za počiniteljem u punom jeku. Potvrdio je da je nivo uzbune u Briselu podignuta na najviši nivo (4), a u ostatku zemlje na nivo 3.

Dvije osobe su ubijene uoči utakmice Belgija – Švedska, a pretpostavlja se da su bili navijači Švedske u Briselu, piše Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu