Svijet

UBIO JE VOZ Hrvatska još nije riješila slučaj pogibije djevojčice Medine (6)

Advokati porodice iz Avganistana, čija je djevojčica Medinu Huseini stradala u naletu voza nakon što ih je hrvatska granična policija protjerala u Srbiju, podnijela su novu ustavnu tužbu jer su tijela progona ponovo odbacila krivičnu prijavu porodice, saopšteno je iz Centra za mirovne studije (CMS).

UBIO JE VOZ Hrvatska još nije riješila slučaj pogibije djevojčice Medine (6)
FOTO: MARINA ĐUKIĆ/RINGIER

Medina je u trenutku tragedije imala šest godina, a poginula je 21. novembra 2017. godine pruzi Šid-Tovarnik.

CMS podsjeća da je Evropski sud za ljudska prava presudom iz 2021. utvrdio odgovornost Hrvatske za Medininu smrt – i time, kako kažu, napokon ostvario djelić pravde za njenu porodicu.

Bio je to važan trenutak za ostvarivanje prava na istinu ove porodice koja je doživjela nepremostivi gubitak upravo na hrvatskim granicama, kao i ispravljanje dugogodišnjih nepravdi koje su im učinile hrvatske institucije, uključujući i prethodne presude Ustavnog suda, ističu iz CMS.

Pročitajte još

Navode da su dvije i po godine nakon presude Evropskog suda, hrvatska tijela progona ponovo odbacila krivičnu prijavu porodice i sedam i po godina nakon Medinine smrti odbili da istraže odgovornost onih koji su nezakonito proterali majku i njeno šestoro djece, zbog čega je djevojčica izgubila život.

U odluci o odbacivanju krivične prijave, ističu, navodi se da dokazi ne upućuju na postojanje bilo kakvog nezakonitog postupanja hrvatske granične policije prema porodici u noći stradanja šestogodišnje Medine.

Evropski sud za ljudska prava pozvao je Hrvatsku da riješi još uvijek otvoreno pitanje odgovornosti za smrtno stradalu devojčicu kroz nastavak istrage jer krivična djela protiv života ne smeju proći nekažnjeno, čime je pustio Hrvatsku da se nađe licem u lice sama sa svojom odgovornošću i da se vidi da li je u stanju da taj zadatak iznese, kao što je to trebalo da učini i prvi put.

Međutim, u nastavku istrage je ponovno počinjen niz propusta, izjavila je advokat Sanja Bezbradica Jelavić, saopšteno je iz CMS.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu