Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“UCJENJUJU MANJE DOBAVLJAČE” Preduzetnik iz BiH tužio Folksvagen, traži BRDO PARA

Biznis
Autor:

Foto: Filip Singer/EPA

Preduzetnik iz BiH Nijaz Hastor, vlasnik kompanije za proizvodnju autodijelova “Prevent”, tužio je početkom nedjelje njemačkog automobilskog giganta “Folksvagen”(VW) pod optužbom da narušava slobodu tržišnog takmičenja i zatražio odštetu u iznosu od 750 miliona dolara, piše Rojters.

U tužbi se navodi da VW ucjenjuje manje dobavljače, koristeći svoju snagu i veličinu, da ih prisili na nepoštene radne uslove i cijene usluga. Naprimjer, manjim dobavljačima se zabranjuje da svoje poslovanje prodaju većim kompanijama dobavljača čime bi ostvarili bolju pregovaračku poziciju.

Tužba uložena na sudu u Detroitu odnosi se konkretno na 7 manjih dobavljača automobilskih dijelova za VW u saveznoj državi Mičigen, koji su ugovorom spriječeni da svoje poslovanje prodaju drugoj kompaniji. Hastor tvrdi da te ugovore s manjim dobavljačima VW sklapa isključivo kako bi njegovu firmu “Prevent”, koja se inače specijalizovala za proizvodnju autopresvlaka, onemogućili u daljim akvizicijama.

– Ova tužba je neutemeljena. Borićemo se odlučno protiv nje služeći se svim sudskim mjerama koje su nam na raspolaganju – odgovorili su iz “Folksvagena” za Rojters.

“Prevent Grupa” je rasla upravo zahvaljujući preuzimanju takvih manjih firmi dobavljača VW širom svijeta, što im omogućava da moćnom VW postavljaju i neke vlastite zahtjeve.

Nijemcima se, očekivano, to ne sviđa. Sudeći prema dostupnim medijskim informacijama, Nijemci su već dobro upoznati s prkosnim Nijazom Hastorom s kojim sarađuju posljednjih 20 godina.

U posljednjem okršaju “Preventa” i “Volkswagena”, iz 2016. godine, njemačke firme kćerke”Preventa”, “CarTrim” i “ES Automobilguss”, proizvođači kožnih presvlaka i kutija mjenjača, obustavile su isporuku VW, što je zaustavilo njemačku proizvodnju automobila u najmanje polovini njihovih pogona na nedjelju dana. Obustava je uslijedila nakon što VW nije htio da pristane da Hastoru plati 58 miliona evra odštete.

Značajno, nakon toga, “Prevent” i VW su postigli novi dogovor za produženje isporuke dijelova za još 6 godina.

Hastor, rođen u Novom Goraždu, u istočnom dijelu BiH, “Prevent Grupu” je osnovao 1999. u Sarajevu. Ta firma za proizvodnju autopresvlaka ubrzo je postala jedan od vodećih izvoznika na području BiH. Vremenom su svoju glavnu djelatnost proširili na proizvodnju enterijera za jahte i čamce, zaštitne opreme i odjeće i namještaja, rade na 15 lokacija i zapošljavaju 15.000 ljudi.

U 2005. preuzeli su i solinsku brodograđevnu kompaniju “AD Brodovi”, koja se bavi proizvodnjom jahti, piše novac.hr.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO