Biznis

UDAR NA PUŠAČE Stiže novo poskupljenje cigareta i duvanskih proizvoda u BiH

Uprava za indirektno oporezivanje BiH najavila je novi  rast cijena cigareta i duvanskih proizvoda u BiH već od ponedeljka.

POSKUPLJENJE CIGARETA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Iz UIO BiH su potvrdili da su im svi veliki proizvođači i distributeri cigareta dostavili nove maloprodajne cijene cigareta.

Ukazali su da se prvo poskupljenje očekuje od 19. februara i to se odnosi na cigarete koje na tržište Bosne i Hercegovine plasira kompanija TDR Sarajevo.

Nakon toga, 1. marta poskupiće i cigarete koje na tržište plasira kompanija Filip Moris.

Cigarete koje na tržište plasira kompanija Nelt poskupjeće od 14. marta.

Kako su naglasili u UIO, skoro sve vrste cigareta će poskupjeti za 0,20 KM po paklici cigareta.

Pročitajte još

– Moramo istaći da je i u ovoj godini na snazi ostala akciza po paklici cigareta kao i u prethodnih pet godina. Naime, odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete, koju je usvojio Upravni odbor UIO, predviđeno je da se i u 2024. paklica cigareta oporezuje proporcionalnom akcizom u iznosu od 42 odsto maloprodajne cijene cigareta i specifičnom akcizom u iznosu od 1,65 KM po paklici te pripadajućim PDV od 17 odsto – obrazložili su u UIO.

S obzirom na to da se u prethodnih pet godina nije mijenjala legislativa u smislu povećanja poreskog opterećenja po paklici cigareta, za pretpostaviti je da su, kako su istakli, inflatorna kretanja razlog za rast cijena cigareta na tržištu BiH, piše Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu