Svijet

Ugašen tokom lunarne noći: Indijski rover prestao da šalje signal sa Mjeseca (FOTO)

Nade blijede da će se lender i rover Chandrayaan-3 ponovo probuditi nakon duge lunarne noći, dok Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO) nastavlja da pokušava da uspostavi kontakt.

Slijetanje lunarnog rovera Indije na Mjesec
FOTO: ISRO/TVITER/SCREENSHOT

Indija je u avgustu postala četvrta nacija koja je sletjela na Mjesec i prva koja je sletjela blizu južnog pola Mjeseca. Od slijetanja, lender i rover su sproveli eksperimente za mjerenje temperature na mjestu slijetanja i analizu sastava mjesečevog tla, zaustavivši se samo nakratko radi snimanja.

Tokom svoje prvobitne planirane 14-dnevne misije, detektovao je sumpor, aluminijum, kalcijum, gvožđe, hrom, titan, mangan, silicijum i kiseonik. Sumpor je od posebnog interesa za nacije koje idu u svemir, jer bi se potencijalno mogao koristiti za izradu betona. Osim toga, lender je otkrio kretanje ispod površine, uključujući mogući prirodni događaj.

Tehnički, to je bila “misija završena”. Ali uoči lunarne noći, koja traje 14 dana, rover je prebačen u stanje mirovanja, s nadom da bi se mogao vratiti u akciju sa izlaskom sunca nekoliko sedmica kasnije. Nažalost, sunce je obasjalo rover i lender tokom prošle sedmice, bez znakova aktivnosti za sada.

– Učinjeni su napori da se uspostavi komunikacija sa lenderom Vikram i roverom Pragjan kako bi se utvrdilo njihovo stanje buđenja. Za sada od njih nisu primljeni nikakvi signali. Radimo naporno na uspostavljanju kontakta koji će se nastaviti – navodi ISRO u izvještaju.

Pročitajte još

Preživjeti noć ne bi bio mali podvig, s temperaturama na polu koje padaju na -200°C do -250°C, potencijalno oštetivši instrumente na brodu, prema riječima šefa ISRO-a A.S. Kiran Kumar. Bez kontakta od ponedjeljka, dodao je da se “šanse za ponovno buđenje smanjuju sa svakim satom”.

– Osim ako se predajnik na lenderu ne uključi, nemamo vezu. Mora nam reći da je živ. Čak i ako svi drugi podsistemi rade, nemamo načina da to znamo – dodao je Kumar, govoreći za BBC.

Napori će se nastaviti tokom lunarnog dana da se uspostavi kontakt. Ako se ipak ne probudi, već je postiglo toliko toga, prenio je IFL Sajens.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije