Banjaluka

"UGODNIJI USLOVI ZA NASTAVU" Obnova jedne od najstarijih škola u gradu

Osnovna škola „Zmaj Jova Jovanović“, dobiće uskoro novu fasadu, termoizolaciju i stolariju, dok će se za zagrijavanje prostorija koristiti biološki prihvatljiv energent.

"UGODNIJI USLOVI ZA NASTAVU" Obnova jedne od najstarijih škola u gradu
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

U toku je obnova ove, jedne od najstarijih gradskih škola, koju pohađa 500 učenika.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je danas obišao ovu školu, kazao je da će u rekonstrukciju škole na Kočićevom Vijencu biti uloženo oko milion KM, kroz projekat podizanja energetske efikasnosti školskih i predškolskih objekata.

– Do sada, sedam banjalučkih centralnih osnovnih škola je potpuno obnovljeno kroz projekat „energetske efikasnosti“. Dograđena je škola na Starčevici, temeljno obnovljeno nekoliko područnih škola od Aginog sela do Pavlovca i na još 24 objekta obavljeni veći ili manji zahvati – kazao je Radojičić, dodajući da je riječ o milionskim iznosima.

Osnovni cilj, kako je rekao, jeste da našoj djeci u školskim objektima budu poboljšani uslovi, da im bude toplije i ugodnije za praćenje nastave.

Direktorica ove škole Dijana Bogdanović potvrdila je da se rekonstrukcija objeketa odvija prema planu, bez obzira na početne poteškoće u organizaciji izvođenja samih radova zbog epidemiološke situacije.

Ministarka prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Srebrenka Golić precizirala je da je kroz projekte energetske efikasnosti u Banjaluci do sada sanirano 16 objekata, za šta je izdvojeno 9,5 miliona KM.

– Riječ je o objektima namijenjenim za obrazovanje i zdravstvo. Konkretno, za školu „Zmaj Jova Jovanović“, uz novu fasadu i stolariju, radimo i novu kotlovnicu kako bi se sa fosilnih goriva prešlo na obnovljive izvore energije – istakla je Golićeva i dodala da bi radovi na ovoj školi trebalo da budu okončani krajem januara naredne godine.