Gradovi

Ugovoreni radovi: Vlada RS pomaže izgradnju infrastrukture u Gradiški

Nakon izgradnje puta u Bereku i Cerovljanima i još nekim seoskim sredinama, gradska uprava Gradiška će ove jeseni asfaltirati dionicu Jazovac - Ćelinovac u Mesnoj zajednici Jazovac.

Ugovoreni radovi: Vlada RS pomaže izgradnju infrastrukture u Gradiški
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Dužina je 1.600 metara, a vrijednost radova 177.000 KM. Od toga 50.000 KM je donacija Vlade Republike Srpske, a preostali dio obezbijediće Gradska uprava Gradiška.

To je precizirano ugovorom koji su u Gradiški potpisali Ljubo Ninković, vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, i Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Osim navedenog iznosa, Vlada Republike Srpske je posredstvom Sekretarijata za raseljena lica i migracije obezbijedila dodatnih 15.000 KM za izgradnje igrališta u Mesnoj zajednici Krajišnik.

– Vlada Srpske je za rješavanje problema izbjeglih i raseljenih lica, za ovu godinu ukupno obezbijedila milion KM. Ovaj novac biće raspoređen lokalnim zajednicama za realizaciju infrastrukturnih projekata, zavisno od njihovih potreba i opravdanosti – kazao je Ninković.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Izgradnjom igrališta u Mjesnoj zajednici Krajišnik, gdje živi mnogo raseljenih lica, biće obezbijeđen sigurniji i ugodniji kutak za djecu i njihove roditelje, a o važnosti puta u Ćelinovcu ne treba ni govoriti jer je to svima jasno; moderan put je uslov za normalan život.

Ocjenjujući projekte u posljednjih pet godina realizovane u ovoj sredini koje je sufinasirala Vlada Republike Srpske, on je naglasio veoma uspješnu saradnju s gradskom upravom Gradiška.

– Vlada Republike Srpske je prošle godine finansirala izgradnju puta u Mjesnoj zajednici Rovine i izgradnju zgrade ambulante porodične medicine u Donjoj Jurkovici. U toku je izgradnja stambene zgrade sa 32 stana za izbjegla i raseljena lica u Novoj Topoli. Vrijednost tih radova je 1,5 miliona KM – rečeno je nakon sastanka u Gradiški.

Adžić i Ninković su kazali da su prethodno u Gradiški useljene dvije zgrade sa ukupno 64 stana, koje koriste socijalno ugrožene kategorije stanovništva. U fazi rekonstrukcije ili izgradnje je još 10 porodičnih kuća.

Podrška mladima

Sporazum o realizaciji pilot faze inicijative „Lokalne zajednice naklonjene mladima“ u Gradišci su potpisali Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, i Šeherzada Halimić, izvršna direktorka Instituta za razvoj mladih „Kult“ iz Ilidže.

Cilj je, rečeno je ovom prilikom, pomoć lokalnim zajednicama na unapređenju života mladih osoba.

– S obzirom da se većina odluka važnih za život mladih donosi na lokalnom nivou, neophodno je da znamo šta mladima treba. To će nas dovesti do odgovora na pitanje kakvu lokalnu zajednicu oni vide i prepoznaju kao mjesto ugodnog življenja – rekla je Halimićeva.

Gradonačelnik Adžić ističe da je opredjeljenje Gradske uprave podrška mladim stručnjacima i preduzetnicima.

Prihvati notifikacije