Hronika

Uhapšen poslanik stranke Bakira Izetbegovića: Muškarac "pao" nakon posjete Damiru Mehiću Bibiju, policija mu pronašla i pištolj (FOTO)

U Srbiji je, prema nezvaničnim informacijama, uhapšen poslanik stranke Bakira Izetbegovića, Salko Zildžić.

Bakir Izetbegović za govornicom
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Prema informacijama njemu je određen pritvor. Prilikom hapšenja kod njega je pronađen i pištolj.

On je uhapšen prilikom posjete Damiru Mehiću Bibiju, koji mu je blizak prijatelj.

Salko Zildžić je bivši predsjednik Asocijacije mladih SDA, a sada obavlja funkciju predsjednika GO SDA Tuzla.

Damir Mehić Bibi
FOTO: MUP SRBIJE

Podsjećamo, Damir Mehić Bibi je nedavno uhvaćen na beogradskom aerodromu zbog falsifikovanja dokumenata, a iz BiH je pobjegao od izdržavanja zatvorske kazne od 17 i po godina. Mehić je 2013. godine učestvovao u ubistvu Emira Džinića.

Damir Mehić (47) je u subotu sa falsifikovanim srpskim dokumentima iz Italije pokušao da uđe u Srbiju, a na meti je istražitelja i zbog sumnje da je bio angažovan da likvidira Luku Bojovića.

– Mehić je sa falsifikovanim pasošem pokušao da uđe u Srbiju. Bio je u društvu supruge, najvjerovatnije kako bi bio manje upadljiv i kako niko ne bi obratio pažnju na njega. Međutim, policajcima je bio sumnjiv, i čim su provjerili otiske prstiju, shvatili su da se radi o opasnom bjeguncu – kaže sagovornik.

Po nalogu Trećeg osnovnog tužilaštva njemu je određeno zadržavanje do 48 časova.

– Međutim, u toku su provjere o tome s kim je bio u kontaktu jer postoje operativni podaci koji ukazuju da je angažovan od strane jedne kriminalne grupe da za veliki novac ubije Bojovića i da je zbog toga pokušao da uđe u Srbiju. Otkriveno je da je u Beogradu imao spreman i štek stan – navodi se.

Bojović blizak škaljarcima

Po Bojovića, koji se posljednjih godina dovezuje u direktnu vezu sa škaljarskim klanom, otišli su pripadnici MUP i Interpola koji su zaduženi za proces ekstradicije.

Pročitajte još

On je uhapšen u Valensiji tako što je praćena njegova supruga. U Španiji je 2014. godine osuđen na 18 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, ali su mu se u kaznu zatvora računale i prethodne dvije godine koje je proveo u zatvoru.

Poslije polovine odslužene kazne, tražio je uslovni otpust, koji mu je odobren i on je u pratnji policije avionom prebačen u Beograd. Podsjetimo, protiv Bojovića se u Srbiji ne vodi nijedan sudski postupak niti je za njim raspisana potjernica. Po njegovom dolasku, on je za pravosudne organe slobodan čovjek.

Godinama u bjekstvu

Naime, Kantonalni sud u Tuzli Mehiću je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 17 godina i pet mjeseci za ubistvo koje je počinjeno 2013. godine u centru Tuzle. Ubistvo je bilo epilog krvavog obračuna između dvije kriminalne grupe.

Nakon ubistva, Mehić se dao u bjekstvo, a uhapšen je u januaru 2018. godine na Jahorini, po potjernici koju je tada za njim raspisalo Tužilaštvo Tuzlanskog kantona u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova TK.

– Dvije godine je proveo u pritvoru, nakon čega je, po odluci Kantonalnog suda u Tuzli, pušten na slobodu. Međutim, ponovo je nestao pa je za njim raspisana Interpolova potjernica – prenijeli su mediji iz Bosne i Hercegovine, navodeći da su postojale informacije i da je u međuvremenu vrbovan za druga ubistva.

Na potjernici Interpola

Damir Mehić je prilikom ulaska na teritoriju RS, na aerodromu “Nikola Tesla” pružio na uvid policijskim službenicima SGP Beograd falsifikovana dokumenta za utvrđivanje identiteta. On je time izvršio krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, prenosi Blic.

Nakon izvršenih dodatnih provjera putem Interpola utvrđeno je da se radi o osuđenoj osobi koga matična država potražuje, radi izdržavanja kazne zatvora.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije