Biznis

UKINUTA ZABRANA POSLIJE DVIJE GODINE Boingov avion dobija dozvolu za letove u Evropi

Agencija za bezbjednost avijacije u Evropskoj uniji (EASA) saopštila je da će ukinuti zabranu letova Boingovog aviona 737 Maks, koji je bio prizemljen skoro dvije godine nakon dvije katastrofalne nesreće.

UKINUTA ZABRANA POSLIJE DVIJE GODINE Boingov avion dobija dozvolu za letove u Evropi
FOTO: BAGUS INDAHONO/EPA

Direktor EASA Patrik Kaj je rekao da će agencija izdati direktivu naredne sedmice koja se odnosi na flotu Boingovih aviona 737 Maks.

– Očekujemo direktivu sljedeće nedjelje, što znači da će Maks moći ponovo da leti – jasan je bio Kaj, te je dodao da će dozvola za verziju “Max-200” uslijediti za nekoliko sedmica.

Aviokompanije u Brazilu i SAD već koriste 737 Maks, dok dozvola u Kanadi važi od danas.

Pročitajte još

Boing 737 Maks je prizemljen nakon dvije katastrofalne nesreće koje su se dogodile krajem 2018. i početkom 2019. godine.

Avion kompanije Lajon er se srušio u Javansko more 13 minuta nakon polijetanja u oktobru 2018. godine, a poginulo je 189 ljudi.

U martu 2019. pao je avion Etiopijan erlajnsa šest minuta nakon polijetanja, a tada je smrtno stradalo svih 157 putnika.

U oba slučaja je uzrok nesreće bio softver za sprečavanje gubitka uzgona.

Podsjetimo, aviokompanija Amerikan erlajns prošlog mjeseca sprovela je prvi civilni putnički let Boinga 737 Maks poslije pomenute skoro dvije godine, piše Klix.