Hronika

Ukoliko uhapse bjegunca iz suda OČEKUJE GA OVA KAZNA: Evo u kojim slučajevima policija može upotrijebiti oružje

Ukoliko bude uhapšen, Ivicu Miškovića iz Kaknja, koji je pobjegao iz zgrade banjalučkog suda, očekuje novi sudski postupak zbog novog krivičnog djela.

Ukoliko uhapse bjegunca iz suda OČEKUJE GA OVA KAZNA: Evo u kojim slučajevima policija može upotrijebiti oružje
FOTO: STOP PEDOFILIJI/FACEBOOK/SCREENSHOT

Naime, prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske ono što je uradio Mišković definisano je članom 344. koji glasi- bjekstvo lica lišenog slobode.

Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna do maksimalno pet godina zatvora.

osnovni sud BL
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Lice lišeno slobode na osnovu zakona koje upotrebom sile protiv nekog lica ili prijetnjom da će neposredno napasti na život ili tijelo pobjegne, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina – precizirano je Krivičnom zakonikom Republike Srpske.

Izvor Srpskainfo otkriva da u ovakvim situacijama, sudski policajci mogu u skladu sa zakonom upotrijebiti i oružje, što se dogodilo i prije 17 godina, takođe u Banjaluci.

U novembru 2006. godine je ispred zgrade Okružnog suda u Banjaluci, uoči izricanja presude za oružane pljačke pokušao pobjeći pritvorenik Emilio Baldo. Zahvaljujući prisebnosti jednog sudskog policajca, Baldo je ranjen sa veće udaljenosti i tako je spriječeno njegovo bjekstvo.

Ivica Mišković iskoristio je juče grubu grešku sudskih policajaca i pobjegao je iz zgrade Osnovnog suda u Banjaluci.

– Radi se o ogromnom propustu sudskih policajaca koji nisu ni vezali pritvorenika, a izašli su i ostavili ga u prostoriji sa koleginicom – otkrio je izvor Srpskainfo.

Miškoviću nije trebalo dugo pa da iskoristi trenutak, nasrne na sudsku policajku sa kojom je ostavljen u prostoriji za pritvorenike, te razbije prozor i iskoči napolje.

Pročitajte još

Mišković je uoči bjekstva osuđen u banjalučkom Osnovnom sudu na četiri godine zatvora zbog zlostavljanja djevojčice (9).

Slučaj je policiji prijavljen u februaru 2021. godine,a Mišković je i tada uspio izbjeći hapšenje.

Za njim je raspisana međunarodna potjernica po kojoj je uhapšen u Njemačkoj.

Nekoliko mjeseci kasnije izručen je pravosuđu Srpske, a banjalučko tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv njega.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije