Kultura

Ukrajinci ljuti, traže poništavanje odluke: Britanski gradovi ušli u trku za organizaciju “Evrovizije”

Evropska radiodifuzna unija odlučila je da Velika Britanija, kao drugoplasirana na ovogodišnjoj "Evroviziji", bude potencijalni domaćin takmičenja sljedeće godine.

Ukrajinci ljuti, traže poništavanje odluke: Britanski gradovi ušli u trku za organizaciju “Evrovizije”
FOTO: KYIVINDEPENDENT/TWITTER/SCREENSHOT

Uprkos tome što odluka nije konačna, mnogi britanski gradovi su se već ponudili da organizuju najveću muzičku smotru u Evropi, uključujući i London, Birmingem, Glazgov.

Bez obzira na to što je britanski javni servis BBC na odluku Evropske radiofiuzne unije (EBU) da Velikoj Britaniji ponudi organizaciju “Evrovizije” sljedeće godine odgovorio da će ponudu razmotriti, to nije spriječilo da se lokalne samouprave najvećih britanskih gradova stave na raspolaganje za takmičenje sljedeće godine.

Uprkos tome što Ukrajina traži poništenje odluke EBU, za organizaciju “Evrovizije” ponudili su se najveći britanski gradovi – London, Birmingem, Glazgov.

Pročitajte još

Gradonačelnik Londona Sadik Kan na Tviteru je objavio da će “Londonci raširenih ruku dočekati Evroviziju” i dodao da su spremni da organizuju takmičenje na kojem bi se “ukazala čast ukrajinskom narodu”. London ima najviše evrovizijskog iskustva – bio je domaćin takmičenja četiri puta, a posljednji put 1977. godine.

Posljednji “Evrosong” na britanskom tlu održan je 1998. godine u Birmingemu, drugom po veličini gradu u Velikoj Britaniji.

Ponudu za organizaciju dao je i najveći škotski grad Glazgov i to preko premijerke Škotske Nikole Sterdžon.

– Voljeli bismo da Ukrajina može da organizuje “Pjesmu Evrovizije”, ali razumijemo da to nije moguće u ovim okolnostima. Međutim, znam za jednu odličnu dvoranu na obalama rijeke Klajd – objavila je Sterdžonova na Tviteru misleći na Glazgov.

Iako Glazgov nikada nije organizovao takmičenje, glavni grad Škotske bio je domaćin takmičenja u filmu o “Evrosongu”, pa bi održavanje takmičenja u Glazgovu oduševilo mnoge obožavaoce “Evrovizije”.

Ponude za organizaciju preko Tvitera dali su i Mančester, Liverpul, Belfast, Aberdin i Lids, ali proces odabira domaćina neće otpočeti dok BBC ne donese konačnu odluku o prihvatanju organizacije takmičenja.

FOTO: 
EUROVISION SONG CONTEST/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: EUROVISION SONG CONTEST/YOUTUBE/SCREENSHOT

Iako je Velika Britanija na “Evrosongu” pobijedila četiri puta, BBC je bio organizator čak osam puta, što je rekord, upravo zbog toga što je prihvatao da organizuje takmičenje kada druge zemlje nisu mogle.

Holandija nije bila u mogućnosti da ugosti takmičare 1960, Francuska je odbila da organizuje “Evrosong” 1963. godine, a Monako je odustao od organizacije zbog nedostatka kapaciteta 1972. godine. Posljednji put BBC je “uskočio” umjesto Luksemburga 1974. godine, kada je u Brajtonu održano možda i jedno od najvažnijih izdanja “Evrosonga” na kojem je pobijedila švedska grupa Aba.

Reagujući na odluku Referentne grupe Evropske radiodifuzne unije da se organizacija takmičenja za “Pjesmu Evrovizije” 2023. godine prepusti Ujedinjenom Kraljevstvu, ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkačenko kaže da će Ukrajina tražiti da se pregovori nastave kako bi se takmičenje ipak održalo u toj zemlji, prenosi RTS.

FOTO: ALESSANDRO DI MARCO/EPA
FOTO: ALESSANDRO DI MARCO/EPA

Tkačenko kaže da se Ukrajina ne slaže sa prirodom odluke EBU o nemogućnosti održavanja međunarodnog takmičenja “Evrosong” 2023. godine u Ukrajini.

Tkačenko je rekao da je Ukrajina pobijedila na “Evrosongu” i da je ispunila sve uslove u rokovima za proces odobravanja njenog održavanja u Ukrajini – dali smo odgovore i garancije o bezbjednosnim standardima i mogućim mjestima održavanja takmičenja.

– Organizovanje “Pjesme Evrovizije” 2023. godine u Ukrajini je snažan signal cijelom svijetu da sada podržava Ukrajinu. Zahtjevaćemo da se promijeni odluka, jer vjerujemo da ćemo uspjeti da ispunimo sve obaveze. Zato zahtjevamo dodatne pregovore o organizaciji “Evrosonga 2023” u Ukrajini – zaključio je Tkačenko.

– U odgovoru na saopštenje Evropske radiodifuzne unije o nemogućnosti održavanja “Evrosonga 2023” u Ukrajini, želimo da istaknemo sljedeće. Ukrajina se ne slaže sa prirodom takve odluke – kada smo bili suočeni sa činjenicom bez diskusija o drugim opcijama. Ali čvrsto vjerujemo da imamo sve razloge da vodimo dalje pregovore kako bismo pronašli zajedničko rješenje koje će zadovoljiti sve strane – naveo je Tkančenko u objavi na Fejsbuku.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu