Svijet

Ukrajinski ministar odbrane poručuje "Ruska obećanja i sporazumi sa njima su bezvrijedni"

Ruska obećanja i sporazumi sa njima nisu vrijedni ni papira na kojem su ispisani, izjavio je danas u Kopenhagenu ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

Ukrajinski ministar odbrane poručuje "Ruska obećanja i sporazumi sa njima su bezvrijedni"
FOTO: SERGEY KOZLOV/EPA

On je objasnio da “Rusija uspijeva kada postigne da nas podijeli, kada se suoči sa nama jedan na jedan, povuče svoje resurse i pobijedi nas”, prenio je Gardijan.

– Rusija je poražena i odustaje kada izgubi inicijativu i nailazi na koordinisan otpor – rekao je Reznikov na međunarodnoj donatorskoj konferenciji koja se održava u Kopenhagenu, kojoj je prisustvovalo nekoliko evropskih ministara odbrane.

Prisutnima se putem video linka obratio i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Velika Britanija i Danska najavile su da će pružiti dodatnu pomoć Ukrajini u novcu i oružju.

Pročitajte još

Britanija je u saopštenju navela da će Ukrajini isporučiti više višecjevnih raketnih sistema koji mogu da gađaju ciljeve udaljene do 80 kilometara, prenio je Rojters.

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da će slanje oružja pomoći Ukrajini da se odbrani od ruske teške artiljerije. Danska će u međuvremenu povećati svoju finansijsku pomoć Ukrajini za 110 miliona evra, rekla je premijerka Mete Frederiksen.

– Ovo je rat protiv vrijednosti na kojima su izgrađeni Evropa i slobodni svijet. Danas ponovo potvrđujemo našu posvećenost podršci Ukrajini – rekla je ona.

Na konferenciji, čiji su domaćini Ukrajina, Danska i Britanija, razgovaralo se o dugoročnoj podršci Ukrajini nakon ruskog napada na tu zemju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu