Hronika

UKUPNO 15 GODINA ZATVORA Osuđeni dileri za uzgoj marihuane u jednoj od najvećih laboratorija u Republici Srpskoj

Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Sanela Šeranića (34) i Deana Đajića (31) iz Banjaluke, te Danijela Trninića (38) iz Kostajnice kojom na 15 i po godina zatvora zbog uzgoja marihuane u jednoj od najvećih laboratorija ikada otkrivenih u RS.

UKUPNO 15 GODINA ZATVORA Osuđeni dileri za uzgoj marihuane u jednoj od najvećih laboratorija u Republici Srpskoj
FOTO: M. MILAKOVIĆ/RAS SRBIJA

Šeranić je osuđen na šest i po godina zatvora, Trninić na pet i po, a Đajić tri i po godine. Svi su proglašeni krivim za neovlaštenu proizvodnju i promet droge, dok su Šeranić i Trninić osuđeni i za nedozvoljeno posjedovanje 850 grama eksploziva i automatske puške, piše Avaz.

– Žalbe na prvostepenu presudu uložili i tužilaštvo i odbrana, ali su obje odbijene kao neosnovane. U potpunosti je potvrđena prvostepena presuda Okružnog suda u Banjaluci, koja je sada pravosnažna – rekla je sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Prema presudi optuženi su od februara do jula 2019. godine uzgajali marihuanu u iznajmljenoj hali u Trnu kod Laktaša. Halu su pretvorili u specijalizovanu laboratoriju za uzgoj droge, sa najsavremenijom opremom, u kojoj je policija otkrila 756 stabljika indijske konoplje. Biljke su bile visoke između 120 i 210 centimetara, a otkriveno je i 1,8 kilograma osušene marihuane, te eksploziv i oružje.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Šeranić i Trninić osuđeni su i da su od 2018. godine uzgajali marihuanu u kući u ulici Janka Veselinovića, gdje je otkriveno još 62 grama marihuane.

 I Đajić je imao dopunski posao i marihuanu je uzgajao u potkrovlju kuće u Banjaluci, gdje je otkrivena mini laboratrija i 240 grama suve “trave”.

U presudi se navodi da se velika laboratorija nalazila u hali, sa oko 600 kvadratnih metara, koju je Šeranić unajmio od vlasnika “Big radija” i nekadašnjeg kandidata za gradonačelnika Banje Luke Ljubiše Buce Kragulja, koji nije imao pojma u koje svrhe je ona korištena.

Zanimljivo je da je Šeranić ugovor o zakupu sklopio pomoću lažnog slovenačkog pasoša na ime Sretko Rožić iz Ljubljane. Tokom suđenja Kragulj je svjedočio da mu je rečeno da će se hala koristiti za recikliranje plastike, te da će u njoj raditi firma iz Slovenije.

Mjesečna zakupnina hale je iznosila 3.000 KM, a Kragulj je u sudnici Šeranića prepoznao kao čovjeka koji mu se predstavio kao Rožić.

Laboratorija u Trnu je otkrivena 15. Jula 2019. godine u policijskoj akciji “Unikat”, kada su optuženi i uhapšeni. Osim droge i oružja policija je tada pronašla i zaplijenila još 30.569 evra i 2.200 franaka.

U predmetu “Unikat” ranije je na tri godine i deset mjeseci zatvora osuđen Nenad Dragišić (31), koji se nagodio s tužilaštvom i sklopio sporazum o priznanju krivice. Zanimljivo je da je i on imao dvostruki identitet, te ličnu kartu Srbije na ime Marko Kecman, koju je izdata od strane PU Sremska Mitrovica.