Društvo

"ULAŽEMO VELIKE NAPORE OKO NABAVKE VAKCINE" Ministarstvo zdravlja RS o pregovorima za imunizaciju stanovništva protiv korone

Povodom velikog interesovanja javnosti kada je u pitanju nabavka vakcina u RS, čija se isporuka uskoro očekuje, iz Ministarstva zdravlja RS stiže saopštenje u kojem tvrde da institucije RS ulažu velike napore da obezbijede, sigurne, kvalitetne i efikasne vakcine za građane.

"ULAŽEMO VELIKE NAPORE OKO NABAVKE VAKCINE" Ministarstvo zdravlja RS o pregovorima za imunizaciju stanovništva protiv korone
FOTO: VLADIMIR LOJANICA/RAS SRBIJA

Naime, kako podsjećaju, preko “Kovaks” inicijative predviđeno je da bude obezbijeđena vakcinacija za oko 20 odsto populacije zemalja koje su se prijavile za ovu inicijativu.

– Shodno tome, u sklopu “Kovaks” mehanizma, Republika Srpska se prijavila za 400.000 doza vakcina, za 200.000 stanovnika, a za koje su nedavno regulisane i ukupne finansijske obaveze Republike Srpske definisane potpisanim sporazumom. Očekuju se informacije Ministarstva civilnih poslova BiH, kao potpisnika ugovora sa Globalnom alijansom za vakcine o tačnim datumima prve isporuke i vrsti vakcine koje će biti dostupne u okviru ovog mehanizma- navodi se u saopštenju.

Pročitajte još

Кako bi se realizovala nabavka putem “Kovaks” globalnog mehanizma unutar BiH je potpisan i sporazum između Ministarstva zdravlja Republike Srpske, federalnog Ministarstva zdravstva i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta kojim su regulisane obaveze svih strana u okviru sporazuma, kako bi se omogućilo da uz pomoć ovog mehanizma u Republiku Srpsku dođu vakcine.

– Globalna alijansa za vakcine (GAVI) u svom dopisu od šestog januara ove, godine navela da ograničene, manje količine vakcina u okviru prvih isporuka, možemo očekivati krajem januara, odnosno početkom februara 2021. godine – precraju u Minstarstu.

Takođe, iskazane su određene potrebe u sklopu nabavki za vakcinaciju protiv COVID-19 kroz mehanizme Evropske unije, uključujući donaciju vakcina, a ulažu se napori kako bi se obezbijedila i vakcina kineskog proizvođača.

– Nezavisno od toga, poznato je i da Vlada Republike Srpske je preko Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, te uz učešće ovlaštenog distributera, pokrenula aktivnosti na dopremanju vakcine iz Rusije ka Republici Srpskoj i ovaj proces je u završnoj fazi. Prema trenutno raspoloživim informacijama, Republika Srpska u februaru očekuje prvu seriju od 200.000 doza vakcine protiv virusa korona ruske proizvodnje “Sputnjik V” – dodaje se u saopštenju.

Na kraju podsjećaju da vakcina mora da bude sa adekvatnim sertifikatom o kvalitetu i bezbjednosti, a u skladu sa tim, svaka vakcina koja dođe u Republiku Srpsku moraće da bude bezbjedna, kvalitetna i efikasna.