Sudbine

ULOVIO ČUDO STARO 500 MILIONA GODINA Ribar nije ni znao kakvog kapitalca je upecao (FOTO)

Nedavno je jedan domaći pecaroš na Fejsbuk grupi "Ribolov Srbija" objavio fotografiju čudnog stvora, ni sam ne znajući o čemu se radi i na kakvog je "kapitalca" naišao.

ULOVIO ČUDO STARO 500 MILIONA GODINA Ribar nije ni znao kakvog kapitalca je upecao (FOTO)
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

On je pri tome upitao kolege ribolovce da li iko od njih zna o kakvom stvorenju je riječ, opisujući ono što je izvadio iz vode kao “jako ljigavo, kao da su neka jaja”.

Uslijedili su potom komentari kolega, u stilu: “To je riječni sunđer”, na šta se nadovezao drugi alas: “Sunđer Bob”. Neki su bili romantično raspoloženi, pa su pitali: “Jesi poljubio i pustio?”, dok je bilo i onih gurmanski naoštrenih: “Ja bih od ovog pravio gulaš.“

Međutim, uslijedilo je potom i otrežnjenje – jedan od pecaroša je svima skrenuo pažnju da je riječ o “nekom organizmu koji se skoro pojavio, pisali su o njemu da je star oko 500 miliona godina, ima ga na Tisi i Tamišu uglavnom”…

I zaista, kada se pogleda fotografija, jasno je da je riječ o vrsti Pectinatella magnifica, koja spada u Briozoe. Ta vrsta nedavno je pronađena u specijalnom rezervatu prirode “Ritovi donjeg Potisja” kod Zrenjanina, i riječ je o veoma staroj grupi organizama nastale još prije 500 miliona godina, o čemu je pisao i naš portal, piše Srbija Danas.

Naravno, poslije velikog saznanja, uslijedili su novi komentari na Fejsbuku: “Možda je tvoj star 600 miliona godina i bio bi poznati sunđeraš”, ili jedan još stručniji: “Ovaj mi izgleda kao malo mlađi. Gruba procjena… 329,5 miliona godina”.