Društvo

UMALO DA BUDE KOBNO Trudnica dobila sepsu, ljekari joj JEDVA SPASLI ŽIVOT

Pacijentkinja N.H. (28) iz Novog Pazara prilikom spontanog pobačaja u privatnoj klinici dobila sepsu čija je smrtnost devedeset odsto. Primjenjena nova metoda koja je, na sreću, spasila mladu ženu.

UMALO DA BUDE KOBNO Trudnica dobila sepsu, ljekari joj JEDVA SPASLI ŽIVOT
FOTO: ILUSTRACIJA/PROMO

Pacijentkinja N.H (28) iz Novog Pazara teško je zaražena sepsom prilikom spontanog pobačaja u privatnoj ginekološkoj ordinaciji u ovom gradu. U nedjelju uveče kada je prevezena u KC “Kragujevac” imala je sepsu, ugroženi su joj svi najvitalniji organi i bila je životno ugrožena. O tome u kakvom dramatičnom stanju se nalazila mlada žena govori i podatak da je smrtnost u ovakvim slučajevima i do 90 odsto, navodi Sandžakpres.

Poslije dijagnostifikovanja primjenjena je najagresivnija trostruka terapija antibioticima. Međutim, nije došlo do pobojšanja i onda su ljekari Urgentnog centra odlučili da primjene kontinuiranu antiseptičku dijalizu koja se primjenjuje svuda u svijetu kada je to neophodno – kaže doktor Predrag Sazdanović, vd direktor KC “Kragujevac” koji je nadgledao trodnevno dramatično liječenje pacijenkinje iz Novog Pazara. Ova metoda se u Srbiji primjenje još u na IKB u Sremskoj Kamenici, KOB “Dedinje” I Institutu za kardiovaskularnu hirurgiju “Kliničkog centra Srbije”.

Nakon primjene ove metode u kome se kroz filtraciju krvne plazme eliminišu toksini nastali sepsom i ubrzava rad vitalnih organa, N.H. je izašla iz stanja opasnog po život. Rizik je smanjen za preko 80 odsto u odnosu na stanje u kome je primljena u KC “Kragujevac”.

– Iako je nezahvalno davati bilo kakve prognoze svi su izgledi da će pacijentkinja preživjeti poslije vrlo teškog stanja u kome se nalazila – kaže doktor Sazdanović.

Za sada nije poznato kako se trudnica prilikom spontanog pobačaja zarazila do sepse u privatnoj ginekološkoj ordinaciji u Novom Pazaru, niti šta je uzrok teškog trovanja cijelog organizma.