Društvo

Direktni podsticaji poljoprivrednicima i podrška ruralnom razvoju: Ko može da se prijavi i za šta Grad Prijedor nudi pomoć

Grad Prijedor donio je pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju za ovu godinu.

Direktni podsticaji poljoprivrednicima i podrška ruralnom razvoju: Ko može da se prijavi i za šta Grad Prijedor nudi pomoć
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Pravilnik obuhvata dvije grupe mjera i to direktne podsticaje poljoprivrednim proizvođačima za postojeću proizvodnju i podršku ruralnom razvoju. Direktni podsticaji predviđeni su za deset kategorija stočarske i četiri vrste biljne proizvodnje, dok se podrška ruralnom razvoju pruža kroz tri stavke.

Prva je novac za nabavku nove mehanizacije i opreme, organsku proizvodnju i proizvodnju ljekovitog ili aromatičnog bilja, druga je sufinansiranje sjemena za sjetvu kukuruza, soje i pšenice, te premije osiguranja voćarske proizvodnje, a treća obuhvata pet ostalih oblika podrške u okviru ruralnog razvoja.

To su osnivanje i rad poljoprivrednih udruženja i zadruga proizvođačima koji registruju djelatnost pružanja usluge u kući za odmor i sobi za iznajmljivanje u ruralnim područjima, stručna predavanja, posjete sajmovima, studijska putovanja, promocija proizvođača, zasnivanje ogleda i poribljavanje, zakup tezgi, izrada analize i kontrole kvaliteta proizvoda i vanredne potrebe.

Pročitajte još

Za osobe ženskog pola i osobe do 40 godina iznos podsticaja uvećava se za deset odsto.

Rokovi za podnošenje zahtjeva različiti su za različite vrste podsticaja i kreću se u rasponu od kraja maja do kraja novembra ove godine. Za unapređenje poljoprivrede u budžetu grada za 2024. planirano je 992.000 KM.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu