Kultura

UMJETNICI ČUVAJU BAŠTU SLJEZOVE BOJE Originalni programi kulture posvećeni Ćopiću

Udruženje „Scena“ iz Novog Grada, koje okuplja mlade glumce, pjesnike, slikare i druge umjetnike, većinu svojih programa temelji na literarnim tekovinama Branka Ćopića i njegovim junacima iz podgrmečkog kraja.

UMJETNICI ČUVAJU BAŠTU SLJEZOVE BOJE Originalni programi kulture posvećeni Ćopiću
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Osim Književne kolonije „Rijeka misli“, koju „Scena“ tradicionalno, 13 godina organizuje u školi u Hašanima, koju je pohađao napoznatiji đak Branko Ćopić, ove jeseni utemeljena je manifestacija „Čuvari bašte sljezove boje“.

Novljani su je organizovali u saradnju s Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske. U bogatom programu učestvovali su glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske i Prijedorskog pozorišta, igrajući odlomak iz pozorišne predstave „Kad Ćopići slave“. Predstava je nastala po tekstu Srećka Marčete, a izveli su je Dragoslav Medojević, Zoran Stanišić, Dean Batoz i Želimir Rivić, te mladi glumci „Scene“ Mila Šašo, Slobodan Drljača i Nikola Kutlija.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Takođe su u Hašanima nastupili pjesnici iz Banjaluke Predrag Bjelošević, Jelena Glišić i Vasilije Karan.

Perom čuvaju sjećanja

Učenica Osnovne škole „Branko Ćopić“, Bojana Bundalo, pročitala je svoju pjesmu „Deda Trišo na pragu vodenice“, a Igor Vojinović pjesmu svog školskog kolege, Danijela Bogdanovića, „Ćopićev osmijeh zavičaju“.

Srećko Marčeta, predsjednik Udruženja „Scena“, kaže da su ovi programi, organizovani u saradnji s Kulturnim centrom iz Novog Grada, korak dalje ka očuvanju uspomene na velikog pisca i da su mladi literarni stvaraoci dokaz da u Hašanima stasavaju Ćopićevi nasljednici. Oni perom čuvaju sjećanja na našeg književnog velikana.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– U Hašanima, gdje se godinama održavaju „Ćopićeve staze djetinjstva“, obnovljena je škola, formirana biblioteka, nedavno izgrađena replika rodne kuće Branka Ćopića. To je važno u stvaranju uslova za nove programe, koji trajno čuvaju uspomenu na velikana pjesničke i književne riječi – rekao je Marčeta za Srpskainfo.

On podsjeća da su mnogi literarni radovi koje pišu mladi pjesnici nadahnuti djelima i junacima Branka Ćopića, a da glumci priređuju predstave po motivima junaka iz njegovih pripovjedaka i romana.

Sa „Scenom“ u ovim programima godinama uspješno sarađuju učenici Osnovne škole „Branko Ćopić“ iz obližnjeg Dubovika.

Revitalizacija Hašana

Tanja Đaković, pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, rekla je nedavno u Hašanima da je ovdje u toku revitalizacija Hašana i zavičaja Branka Ćopića dodatnim sadržajima.

– Podgrmečki ambijent kojim provejava Ćopićevo djelo i njegovi čuveni živopisni likovi su inspiracija za sve koji se bave književnim djelom – rekla je Tanja Đaković.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Ona smatra da rodno mjesto Branka Ćopića predstavlja jedinstveni ambijent kojem se uvijek i rado vraćamo. To je potreba da se Ćopić otme od zaborava i da se na ovaj način ukaže pažnja koju on zaista zaslužuje.

– Rodno mjesto i rodna kuća Branka Ćopića su prve tačke jedinstvene rute koja povezuje Hašane, Stričiće i Kozaru, te u prvi plan stavlja našu kulturnu, književnu, literarnu baštinu. To su mjesta kojima su važno mjesto na mapi podarili književni velikani Branko Ćopić, Petar Kočić i Skender Kulenović – rekla je Tanja Đaković u Hašanima.

Mladen Kljajić, načelnik opštine Krupa na Uni smatra značajnim programe u Hašanima i ističe veoma značajnim pomoć Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, te saradnju s Udruženjem „Scena“ iz Novog Grada.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Branko Ćopić je pisac svih nas i zajednička zadaća nam je da čuvamo uspomenu, sjećanje na njega, a da Hašane učinimo nezaobilaznim mjestom školskih lekcija i književnih sretanja – kazao je krupski načelnik Kljajić.

Ćopićeva fondacija

Svetozar Ličina, predsjednik Fondacije „Branko Ćopić“, smatra da ovaj slavni srpski pisac neće biti zaboravljen, da su likovi iz njegovih djela i poseban način na koji je pisao najbolja garancija da će Ćopićevi romani, pripovijetke i pjesme golicati maštu i budućim naraštajima.

– Branko je od zavičajnog postao nacionalni, pa svjetski pisac. Njegujemo sjećanje na njega čitajući njegova djela – istakao je Ličina.

Fondacija „Branko Ćopić“ osnovana je 1986. godine s ciljem njegovanja sjećanja na velikana pisane riječi.