Kultura

“UMJETNOST IZNAD SVEGA” Svečano otvoren 16. Međunarodni muzički i filmski festival "Kustendorf"

Na Mećavniku na Mokroj Gori večeras je svečano otvoren 16. Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf", koji je okupio velikane savremenog autorskog filma i mlade filmske stvaraoce.

Svečano otvaranje festivala Kustendorf
FOTO: SRNA

Otvarajući festival ministar kulture Srbije Maja Gojković rekla je da je ovo jedan od najinspirativnijih kulturnih događaja u regionu, u Evropi i svijetu na kojem se slavi visoka umjetnost i autorski film.

– Mećavnik će biti mjesto susreta i dijaloga filmskog umijeća i iskustva, sa jedne, i novih talenata, sa druge strane. Ovo je festival koji već deceniju i po neumorno zrači pozitivnom energijom i mladim stvaraocima daje jedinstvenu priliku da učeći od najboljih steknu nova saznanja i prošire svoj vidik – istakla je Gojkovićeva.

Ona je u svom obraćanju naglasila da slogan ovogodišnjeg festivala “Umjetnost iznad svega” vjerno opisuje životni i stvaralački duh.

Maja Gojković otvorila 16. Kustendorf
FOTO: SRNA

– Emir Kusturica je na prvom mjestu veliki i priznat umjetnik i jedan od simbola jugoslovenske i srpske kinematografije. Zahvaljujući njemu Srbija ima autentični festival koji je istinski praznik umjetnosti. “Kustendorf” je od svog nastanka svrstan među najbolje svjetske, filmske festivale, što je od velikog značaja i za afirmaciju naše kulture u međunarodnim okvirima – naglasila je Gojkovićeva.

Osnivač festivala, proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica u besjedi pod nazivom “Šta je umjetnost” naglasio je da je umjetnost ogledalo ljudskog duha, ovaploćena u bilo kojem materijalu u tijelo glumca i plesača, ona ima sposobnost da ljude iz realnosti presumjeri na put transcedencija.

Prema njegovim riječima, umjetnost proizvodi uzbuđenje, katarzično grije dušu zahvaljujući upravo umjetničkom djelu koje nije direktno stvorio Bog ili priroda, nego upravo čovjek inspirisan Bogom ili samom prirodom čovjeka.

– Zašto je ovaj festival stvoren na mjestu gdje su u prošlosti u vrijeme otomanske vladavine uz rijeku Drinu stizali veziri i austrougarski oficiri najčešće kao kažnjenici kad bi u svojim zemljama napravili težak prekršaj ili pronevjeru. Jedva su čekali da šmugnu iz magle drinskog meridijana. Prvi su sanjali sunčane obale Mramornog mora, cugu i nargilu, gušteranje na suncu, ovi drugi željno iščekivali povratak u roko Beč, da ponovo plešu po Štrausovim taktovima. Odakle poslije svega ideja da se daleko od svjetla velegrada u ovom zdanju dovode najveći svjetski autori, reditelji, glumci, pisci scenarija i mladi autori – istakao je Kusturica.

On je rekao da je presudna bila vjera da svaka poezija stiže iz pustinje, pa je i umjetnost vraćena na pravo mjesto u brdovitu pustinju.

– Umjetnost je svjetost, a umjetničko djelo je sakralnog porijekla bez obzira da li mislimo o pećinskim tragovima umjetnosti, otisku ruke u kamenu, slikama bikova koje su nastale iz straha, da li su nam na umu prvi plesovi kao pokret i zvučna harmonizacija ljudske plodnosti – rekao je Kusturica.

Pročitajte još

Festival je počeo spletom igara iz Bosilegradskog krajišta u izvođenju Folklornog ansambla Studentskog kulturnog centra Kragujevac.

Direktor ovog centra Ivana Maraž izrazila je zadovoljstvo što su 15 godina gosti festivala.

– Zahvaljujemo organizatorima i cijelom timu “Kustendorfa”, a posebnu zahvalnost dugujemo Maji i Emiru na podršci u radu, na gostoprimstvu i nošnji koja nam omogućava da zablistamo u punom sjaju – rekla je Maraž.

U takmičarskom dijelu programa festivala “Kustendorf”, pod sloganom “Umjetnost iznad svega”, biće predstavljeno 14 filmova autora iz Srbije i još deset zemalja.

Maja Gojković i Emir Kusturica na otvaranju Kustendorfa
FOTO: SRNA

Za 16. “Kustendorf” bila su prijavljena 374 filma, a u takmičarskom dijelu za zlatno, srebrno i bronzano jaje takmičiće se autori iz Mađarske, Srbije, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske.

U takmičarskom dijelu naći će se filmovi “Više od života” Aleksandre Lazarovski, “Krotki” Jovana Dimoskog i “Fitnes Džim” Ognjena Isailovića iz Srbije.

Među izabranim filmovima su “Afrikat” Ane Đimesi iz Mađarske, “Elektrobugi”, Valerije Kuznjecove iz Rusije, “Kaseta” Timura Murodova iz Uzbekistana, “Majčina zemlja” čiji je autor Hila Elena Rojzenman iz Izraela, te “Na Kserksovom tronu” Evi Kalojiropolu iz Grčke.

U borbi za najbolji film “Kustendorfa” su i “Obredi” Damjana Vondrašeka iz Češke, “Pismo svinji” Tala Kantora iz Izraela, “Povjetarac” Hamidreze Gosemi iz Irana, “Putnici, pažnja” Mareka Moučka iz Slovačke, “Snijeg u septembru” Dulma Purev Očira iz Mongolije i “Talponi” Vanje Viktor Kabir Tonjole iz Švajcarske.

Gosti festivala biće reditelji filmova u programskoj cjelini “Savremene tendencije” Suzana Nikjareli, Paolo Virci, Gregorio Gracizo i Čije Hajakava, a nagrada festivala “Drvo života” biće dodijeljena Dušanu Kovačeviću.

U okviru programske cjeline “Retrospektiva velikana” biće prikazan film “Balkanski špijun” Dušana Kovačevića, kao i film Čarlija Čaplina “Parižanka” koji ove godine obilježava 100 godina od premijere.

“Kustendorf”, čiji je osnivač proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica, tradicionalno će u pet festivalskih dana ugostiti značajne autore, glumce i muzičare, te brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz cijelog svijeta.

Autori odabrani za takmičenje učestvovaće u radionicama sa poznatim režiserima i u drugim programima festivala.

“Kustendorf” ima nekomercijalni karakter i održava se svake godine u januaru.

Festival će biti završen u nedjelju, 29. januara.

Prihvati notifikacije