Svijet

Umro doktor koji je otkrio zataškavanje SARS: Peking zbog njega priznao da je dao lažne informacije o epidemiji

Jiang Jangjong, ljekar zbog koga je Peking priznao da davao lažne informacije o epidemiji preminuo je u subotu.

Jiang Jangjong otkrio zataškavanje virusa korona
FOTO: YOUTUBE/ 昊霖 / SCREENSHOT

Kako je poznato on je preminuo od posljedica upale pluća. O njegovoj smrti javnost su obavijestili prijatelji i porodica, a on je u žižu došao nakon što je napisao upozorenje tokom epidemije SARS virusa.

Za vrijeme pojave SARS radio je u pekinškoj bolnici i reagovao je nakon što je kineski ministar zdravstva saopštio građanima kako je do sada zablježeno samo nekoliko slučajeva te smrtonosne respiratorne bolesti.

Naime, on je znao za više od 100 slučajeva zaraze u vojnim bolnicama, prenosi BBC. Poslao je pismo kineskim državnim medijima u kojem je razotkrio što se događa, ali lokalni mediji su ga ignorisali.

Pročitajte još

Pismo je potom procurilo u strane medije koji su njegovu priču objavili u cjelosti. Njegova otkrića natjerala su kinesku vladu da prizna da je dala lažne informacije o epidemiji i podstakla su Svjetsku zdravstvenu organizaciju na akciju.

Preko noći su uvedene stroge mjere karantina, što je pomoglo u obuzdavanju širenja virusa, a smjenjeni su tadašnji kineski ministar zdravlja i gradonačelnik Pekinga, prenosi BBC.

Prijetili mu, ali nije odustajao

Jangjong je zatim sledeće godine ponovno izazvao kineske vlasti, navodi BBC. Pozvao je čelnike Komunističke partije Kine da priznaju kako je gušenje demonstracija na Trgu Tjenanmen 1989. bilo pogrešno i da su pritom ubijene stotine, možda i hiljade civila.

Pisao je o tome kako je te noći kad su tenkovi došli na trg bio glavni hirurg u vojnoj glavnoj bolnici u Pekingu i da su vojnici pucali u masu, prenosi Blic.

Nedugo nakon objavljivanja priče, policija je privela njega i njegovu suprugu. To ga nije zaustavilo, pa je 2019. napisao pismo kineskom predsjedniku Si Đinpingu ponovno osuđujući represiju prema demonstrantima.

Navodno je nakon toga stavljen u kućni pritvor.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije