Politika

UMRO MIRSAD KUKIĆ U 66. godini preminuo osnivač i bivši predsjednik PDA

Preminuo je bivši državni zastupnik i osnivač i bivši predsjednik stranke PDA, Mirsad Kukić (66).

UMRO MIRSAD KUKIĆ U 66. godini preminuo osnivač i bivši predsjednik PDA
FOTO: ZURNALINFO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ovu informaciju je potvrdila Elzina Pirić, predsjednica PDA.

Kukić je preminuo u UKC Tuzla na koji je smješten nakon što mu je pozlilo.

Inače je Kukić 2018. godine hitno operisan zbog pucanja aneurizme aorte, a i ranije je imao zdravstvenih problema.

Hitno operisan u Tuzli

Kukić je bio nekada visokopozicionirani funkcioner SDA, a iz te stranke je isključen 2018. godine. Nakon toga osniva stranku PDA i na njenom čelu je sve do 2022. godine kada ovu njegovu funkciju preuzima Elzina Pirić.

Stranku je napustio zbog uvedenih američkih sankcija zbog umiješanosti u korupciju u rudniku “Banovići”. Iz Stejt Departmenta tada je objavljeno da je Kukić koristio politički uticaj i službenu moć za sticanje lične koristi. Nekoliko dana kasnije podnio je ostavku na mjesto predsjednika PDA.

“Amerika u zabludi od onih koji se bave sistemskom korupcijom”

Kukić je bio i zastupnik u u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Diplomirao je na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, a magistrirao na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli.

Kukić je od 1994. godine do 2001. godine bio generalni direktor Rudnika mrkog uglja “Banovići”. Bio je i načelnik u OBanovićima i poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Na opštim izborima 2014. godine osvojio je mandat zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. U Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je izabran na Opštim izborima 2018. godine.

Kantonalno Tužilaštvo u Sarajevu je u martu 2017. godine njega i još osam osoba optužilo za nezakonito zapošljavanje u Javnom preduzeću “Elektroprivreda Bosne i Hercegovine“. Osuđen je 2020. godine na godinu zatvora, ali je Kantonalni sud u Sarajevu nakon žalbe tu presudu ukinuo i predmet vratio na ponovno suđenje, piše N1.

Počelo obnovljeno suđenje Mirsadu Kukiću

U februaru ove godine mu je počelo obnovljeno suđenje u ovom predmetu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu