Svijet

Umro poslije 613 dana od korone: Pacijent 20 mjeseci imao virus, mutirao 50 puta

Pacijent oslabljenog imuniteta koji je bio zaražen kovidom-19 ukupno 613 dana, tokom kojih je razvio novi, viskomutirani soj, preminuo je od posljedica hematoloških problema, otkrili su holadski naučnici.

Umro poslije 613 dana od korone: Pacijent 20 mjeseci imao virus, mutirao 50 puta
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Ovaj muškarac (72) nekoliko puta je bio vakcinisan, ali nije bilo imunološkog odgovora na imunizaciju, a oboleo je od omikron varijante u februaru 2022, prenosi Tajm.

On je potom razvio više od 50 mutacija, uključujući neke koje su ukazivale na pojačanu sposobnost izbjegavanja imunološke odbrane, rekli su naučnici.

Detaljna analiza uzoraka

Detaljna analiza uzoraka prikupljenih iz više desetina briseva nosa i grla pokazala je da je koronavirus razvio otpornost na sotrovimabtretmana za stvaranje antitela, u roku od nekoliko nedjelja, rekli su naučnici iz Centra za eksperimentalnu i molekularnu medicinu Univerziteta u Amsterdamu.

Pročitajte još

Oni su istakli da je infekcija od 20 meseci najduža poznata i da ne postoje podaci o drugim pacijentima sa ovom varijacijom, ali su upozorili da produžene infekcije omogucavaju virusu pandemije da akumulira genetske promjene, potencijalno stvarajuci nove varijante virusa.

Rizik od upornih infekcija

– Ovaj slučaj naglašava rizik od upornih infekcija SARS-CoV-2 kod imunokompromitovanih pojedinaca. Ističemo važnost nastavka genomskog nadzora evolucije SARS-CoV-2 kod imunokompromitovanih osoba sa produženim infekcijama – rekli su naučnici koji će ovaj slučaj predstaviti naredne nedjelje na medicinskoj konferenciji u Barseloni.

Naučnici koji proučavaju genomske podatke prikupljene iz uzoraka otpadnih voda prijavili su dokaze o pojedincima sa izraženo mutiranim sojevima koronavirusa.

Ovakve uporne infekcije takođe mogu uzrokovati da pacijenti imaju dugotrajne simptome kovida, pokazuju istraživanja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu