Društvo

Unapređenje energetske efikasnosti u 20 javnih objekata: Vlada dala garanciju za kredit kod EBRD

Vlada RS dala je saglasnost za izdavanje garancije Republike Srpske za kreditno zaduženje Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS kao zajmoprimca kod Evropske banke za obnovu i razvoj za projekat „Energetska efikasnost u javnim objektima“, u iznosu do 4,5 miliona evra.

Unapređenje energetske efikasnosti u 20 javnih objekata: Vlada dala garanciju za kredit kod EBRD
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Cilj projekta je sprovođenje mjera za unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima radi smanjenja potrošnje energije, povećanja komfora i ostvarivanja ušteda u budžetu – tvrde u Vladi RS.

EBRD učestvuje u projektu „Energetska efikasnost u javnim objektima” kroz pružanje dugoročnog finansiranja Fondu u obliku komercijalnog kredita do 4,5 miliona evra. Novac će se koristiti za finansiranje mjera za unapređenje energetske efikasnosti u 20 javnih objekata, uključujući finansiranje građevinskih radova, izrade projektne dokumentacije, nadzora i drugih potrebnih konsultantskih usluga.

EBRD je obezbijedio investicioni grant u iznosu od milion evra iz Evropske unije u okviru Regionalnog programa energetske efikasnosti, kao i 590.000 evra za tehničku pomoć za pripremu projekta, što ukupno iznosi 35 odsto grant sredstva u odnosu na iznos kredita.

Pročitajte još

Projekat podrazumijeva unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima u Republici Srpskoj, prije svega u objektima iz oblasti prosvjete i zdravstva, a obuhvata sprovođenje sljedećih energetski efikasnih mjera: izolacija zidova i krova, zamjena stolarije i bravarije, zamjena krovnog pokrivača, intervencije na sistemu grijanja i rasvjete i slično.

Očekivani efekti unapređenja energetske efikasnosti u javnim objektima su: smanjenje potrošnje energije, ostvarenje ušteda u budžetu, povećanje komfora u objektima, smanjenje emisija štetnih gasova i pokretanje privredne aktivnosti u sektoru građevinarstva.

Prihvati notifikacije