Politika

“Unija izgubila svoje vrijednosti i hrišćanske temelje” Dodik tvrdi da je Evropa na teškom putu

Evropska unija je izgubila svoje evropske vrijednosti i hrišćanske temelje i dozvolila je sebi da se Amerika umiješa u njenu politiku, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Milorad Dodik na svečanom defileu
FOTO: SRNA

Dodik je u intervjuu za “Vojs of Jurop” istakao da je EU odlučila da dodijeli BiH status kandidata za učlanjenje u EU jer je to učinila i za Ukrajinu i da su na taj način prekršeni svi evropski principi.

Prema riječima predsjednika Srpske, već 20 godina se sprovode različiti procesi za učlanjenje BiH u EU, dok je Ukrajina, istovremeno, dobila status kandidata iz geopolitičkih razloga.

-Mogu da kažem da je Unija izgubila svoje evropske vrijednosti. Dozvolili su sebi da se Amerika umiješa u njihovu politiku. Mislili su da će zajedničkim naporima oštetiti i uništiti Rusiju, ali su strukture Ruske Federacije postale samo ekonomski snažnije otkako su uvedene sankcije – rekao je Dodik.

Dodik je naveo da Evropi nedostaje lider koji će je voditi naprijed i koji može da je ujedini, uz napomenu da Njemačka trenutno nema osobu koja može da vodi državu na pravi način.

-Dozvolili su sebi da ih SAD umiješaju u rat protiv Rusije. Njemačka trenutno nema naftu, gas niti minerale. EU je uložila ogroman novac u Ukrajinu, a to ulaganje nije donijelo rezultate. Takođe, Evropa je izgubila konkurentnost kada se radi o vještačkoj inteligenciji. EU je sada na teškom putu i teško da će biti sposobna da preživi – naglasio je Dodik.

Pročitajte još

Predsjednik Srpske smatra da u BiH postoji sve više evroskeptika, te da je EU djelovala privlačno prije nekoliko godina, ali da se sada, na primjer, u Njemačkoj održavaju masovni štrajkovi, što je prije pet godina bilo jednostavno nemoguće da bilo ko uradi.

Dodik je istakao da je EU, u isto vrijeme, promijenila kriterijum, te da bi među 18 zemalja bilo koja od njih teško ispunila uslove koje sada Brisel postavlja BiH i da se sada u BiH javlja sumnja u bilo kakvo saopštenje o tome kako će Unija brzo krenuti naprijed.

Administracija u Briselu i vladajući krug dozvolili su Evropi da izgubi svoje hrišćanske temelje i poštuju isključivo američke ciljeve. Međutim, to nisu evropski ciljevi, ali hajde da sačekamo izbore za evroske strukture u maju i vidimo šta će se promijeniti. Mi nismo spremni da odustanemo od našeg suvereniteta niti da imamo neprirodne vrijednosti, kao što su LGBT i slične stvari koje nam nameću – dodao je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu