Hronika

"Uništeno je 60 naloga za prisluškivanje" U toku je ročište Debevecu i Osmici, tužilac Jolović iznijela šokantne detalje

U Sudu BiH u toku je ročište za produženje pritvora suspendiranom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu i bivšem direktoru OBA Osmanu Mehmedagiću Osmici.

Ranko Debevec i Osman Mehmedagić kombo
FOTO: BOSNAINFO/OBA BIH

Oni su prije mjesec uhapšeni u aferi “Prisluškivanje”, ali Tužilaštvo sada traži da se pritvor produži još za dva mjeseca.

Nelegalno prisluškivanje

Ovaj dvojac se sumnjiči za nelegalno prisluškivanje dva sudska broja i nekoliko zaposlenih u Tužilaštvu BiH, a istraga je proširena i zbog uništavanja dokumentacije vezane za prisluškivanje izdavanje počasnih znački OBA.

Postupajući tužilac Bojana Jolović, obrazlažući prijedlog za produženje pritvora potvrdila da je uništeno 60 akata za prisluškivanje.

No Jolović je iznijela šokante podatke da je sve uništeno u kući jedne zaposlenice Suda, i to po naredbi Debevca koji je sve znao i sve naredio.

 – Ono što smo dosada uradili brojnim dokazima su potkrepljeni osnovi sumnje. Radi se o izdavanju nezakonitih naloga praćenja dva dežurna broja Suda BiH. Ova osnova sumnje dodatno je potkrepljena i dovedena na viši nivo. Izjava svjedoka Trifka Buhe, zaposlednog u OBA potvrđuje da kao šef operacije nije bio upoznat s mjerama prisluškivanja sudija niti je ikada potpisao ijedan nalog. Do sačinjavanja takvih naloga došlo je po prethodnom dogovoru osumnjičenih. Istu činjenicu pokazuje izjava svedoka sa Suda BiH koji je predsjedniku Suda (Debevecu) sugerisao da se ti nalozi izdaju nezakonito za prisluškivanje  NN brojeva na šta mu je Debevec rekao: “Sačini to kako sam rekao” – rekla je Jolović.

Pročitajte još

Nalozi se ne čuvaju na Sudu

 – Svjedoci su potvrdili da je u Sudu BiH bez evidentiranja izdato blizu 60 naloga za provođenje mjera prisluškivanja prema OBA BIH. Nalozi su zatim po nalogu predsjednika Suda BiH uništeni. Nijedan od tih naloga nije u posjedu Suda. Čudno je da se ti nalozi ne čuvaju na Sudu nego su izneseni u privatnu kuću zaposlenice Suda BiH, a po nalogu Debeveca ona ih je iznijela s oznakom povjerljivo. Znači, bez kontrole su izneseni u privatnu kuću i na kraju uništeni. Zašto bi neko naložio nezakonito uništenje akata ako se sve radi po zakonu  – kaže Jolović, prenosi Avaz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu