Sudbine

Upali su u jezero, a niko nije znao da pliva: Čovjek je očajnički pokušavao da spasi suprugu i malog sina, ali nije uspio

Majka i devetogodišnji sin utopili su se proteklog vikenda u jezeru Lomond u Škotskoj, a nesrećni otac ispričao je kako je očajnički pokušavao da ih spasi iako ne zna da pliva.

Upali su u jezero, a niko nije znao da pliva: Čovjek je očajnički pokušavao da spasi suprugu i malog sina, ali nije uspio
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Supruga Varisa Alija, 29-godišnja Edina Olahova, njihov sin Rana Haris Ali i 39-godišnji porodični prijatelj Muhamed Asim Rijaz poginuli su u incidentu u Ardluiju u subotu predveče, dok je Asimov sedmogodišnji sin u bolnici, prenosi Blic.

Varis je za BBC opisao šta se događalo kobnog dana na jezeru Lomond.

Varis, koji živi u Govanu u području Glazgova, rekao je da se porodica vraćala sa izleta na ostrvo Skaj kad su odlučili da predahnu na jezeru. Djeca su se igrala na kraju mola, kad je sin njegovog prijatelja stavio nogu u vodu i pao dole.

Voda je djelovala plitko i bezbjedno, ali je u stvari bila veoma duboka. Grupa je uskočila u vodu kako bi spasla dijete, ali su ubrzo zapali u poteškoće. Jedan prolaznik je pritekao u pomoć i spasio Asimovog sina.

FOTO: BBC/SCREENSHOT
FOTO: BBC/SCREENSHOT

Osim Asima, niko u grupi nije znao da pliva.

Varis je rekao da je skinuo košulju i dobacio je svojoj ženi kako bi se uhvatila za nju.

Pročitajte još

– Kad sam izašao iz vode, vidio sam ruku svoje žene (iznad površine). Pokušao sam da skinem košulju i dodam joj da se uhvati, ali nije uspjela – rekao je Varis.

On je istakao da je njegova supruga bila “veoma brižna i dobra”, a da je njegov sin bio srećno dijete. Za Asima je poručio da mu je “kao brat”. Varis je pozvao da se pored vode postave upozorenja da je voda tu dublja nego što izgleda.

BBC navodi da se proteklog vikenda čak šest ljudi utopilo u jezerima i rijekama u Velikoj Britaniji, uključujući trojicu dječaka starosti 11, 13 i 16 godina.

Stručnjaci su dali uputstva neplivačima u slučaju ovakvog incidenta: u slučaju pada u vodu potrebno je izboriti se sa instinktom da mlatarate rukama i nogama, već treba leći i raširiti ruke i noge kako bi plutali na površini. U tom položaju, ruke i noge se mogu lagano pomjerati kako bi se olakšalo i usmjerilo plutanje. Kad se disanje smiri, treba pozvati u pomoć ili otplivati na bezbjedno ako je moguće.

Prihvati notifikacije