Društvo

Upoznajte Brazilca iz Sao Paula koji ZNA SVE O JUGOSLAVIJI I TITU, čita Andrića i sluša "Dubiozu" (VIDEO)

Nejtn Malinverni (33), mladi pravnik i profesor italijanskog jezika iz brazilske metropole Sao Paulo, nekoliko puta je prošpartao cijelu bivšu Jugu, koju smatra jednim od najljepših dijelova svijeta. U svojoj sobi čuva nekoliko stotina suvenira, knjiga, zastava, filmova, kako sam kaže “iz Jugoslavije i o Jugoslaviji”, a na računaru šaroliku kolekciju eks YU muzike.

Upoznajte Brazilca iz Sao Paula koji ZNA SVE O JUGOSLAVIJI I TITU, čita Andrića i sluša "Dubiozu" (VIDEO)
FOTO PRIVATNA ARHIVA

Stigao je čak i do Banjaluke, koja mu je, uz Zadar, Skoplje i Beograd, jedan od omiljenih gradova na Balkanu.

On je definitivno najbolji poznavalac eks jugoslovenskih prostora u Južnoj Americi. O našoj zemlji, ili našim zemljama, zna više nego mnogi od nas – kaže Robert Dacešin, svjetski putnik koji je Nejtnu bio domaćin u Banjaluci.

Tvrdi da mladi Brazilac dobro govori srpski, ali da se “stidi pred kamerama”.

Nejtn je Jugoslaviju otkrio i zavolio još kao dječak, 1997. godine, zahvaljujući jednoj školskoj zadaći. Prvi put je na Balkan doputovao 2005. da proslavi 20. rođendan i već tada uvidio da su u bivšoj Jugi, bez obzira na granice, ljudi vrlo slični.

Foto privatna arhiva/Instagram
Foto privatna arhiva/Instagram

– Svi su gostoljubivi, opušteni, vole žurke, dobru hranu i piće i svi govore isti jezik, koji različito zovu – kaže Nejtn.

Mladi Brazilac voli i Kusturičini filmove, čita Ivu Andrića, a u Nejtnovoj kućnoj biblioteci knjiga našeg nobelovca “Bife Titanik” zauzima počasno mjesto. Druga omiljena knjiga mu je “Vodič kroz srpski mentalitet” Mome Kapora.

Nejtn sluša “Miligram”, S.A.R.S. i “Dubioza kolektiv”, ima zastave SFRJ sa petokrakom, te svih bivših jugo republika, plus Vojvodine, grb banjalučkog FK Borac, zalihe ajvara i “plazma” keksa… Ipak, najviše ima suvenira s likom Josipa Broza Tita.

– On je bio veliki državnik. Svi su ga poštovali – kaže Nejtn.

Foto privatna arhiva
Foto privatna arhiva
Malinverni i Dacešin

U Beogradu mu je, očekivano, omiljena destinacija Skadarlija, a dobro je upoznao i banjalučke kafane, iako je u gradu na Vrbasu proveo samo tri zimska dana.

– Čuo sam da je Banjaluka najljepša u proleće, pa se nadam da ću imati priliku da i to vidim – kaže Nejtn, a na pomen lijepih Banjalučanki se samo tajanstveno smješka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije