Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

UPOZORENJE Evropska komisija poručila da će obustaviti dalje finansiranje reforme pravosuđa u BiH

Regioni
Autor:

Foto: VSTS

Evropska komisija upozorila je Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine (VSTS) da bi mogla obustaviti dalje finansiranje reforme pravosuđa u BiH, koje realizuje preko tog savjeta.

– Zbog zabrinjavajuće ograničenih rezultata u postizanju ciljeva reforme pravosuđa u proteklim godinama, a posebno u oblasti integriteta, Komisija trenutno preispituje svoju podršku pravosuđu putem VSTS – potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Kancelarije portparola Evropske komisije u Briselu.

U pismu koje su ove sedmice uputili predsjedniku VSTS Milanu Tegeltiji napomenuli su kako se predugo čeka na reforme pravosuđa, te da je “stanje pravosudnog sistema razlog za zabrinutost”.

Poseban akcenat stavljen je na dopis Evropske komisije od 11. februara 2020. godine u kome se VSTS poziva da preduzme hitne korake radi uspostavljanja posebne Jedinice za integritet u okviru Sekretarijata VSTS, koja još nije formirana. Jedinica bi se trebala baviti provjerom integriteta nosilaca pravosudnih institucija.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija za RSE kaže, međutim, kako je uspostavljanje Jedinice prekinuta zbog pandemije.

– To nismo mogli da uradimo, jer je bilo vrijeme korone. Mada se i ta Jedinica za integritet unutar Sekretarijata VSTS veže uz pravilnik o imovinskim kartonima, tako da će i njen opus rada znatno biti smanjen u odnosu na ono šta bi trebalo da bude da taj pravilnik o imovinskim kartonima postoji – tvrdi Tegeltija.

Tegeltija ističe i kako je iznenađen tonom pisma Evropske komisije u kome se, kako tvrdi, za krivca proglašava VSTS, iako su Komisiju obavijestili da postoje opstrukcije, unutar pravosuđa, da se reforme koje traže i provedu.

– Imali smo u Pravilniku o imovinskim kartonima, gdje smo uspostavili jednu strogu kontrolu integriteta nosilaca pravosudnih funkcija kroz provjeru, ne samo podnošenja nego i provjeru tih imovinskih kartona. Došlo je do intervencije Udruženja sudija, koji su onda podnijeli zahtjev Agenciji za zaštitu ličnih podataka i Agencija nam je zabranila upotrebu tog pravilnika. Sada imamo i ukidanje pravilnika o ocjenjivanju sudija, a sve je to rezultat rada s Evropskom komisijom na unapređenju standarda unutar pravosuđa – navodi Tegeltija.

Upozorenja Savjeta za implementaciju mira u BiH

Iako Tegeltija tvrdi da postoje opstrukcije za koje VSTS nije kriv, Savjet za implementaciju mira u svom kominikeu od 3.juna ocjenjuje da je problem u načinu funkcionisanja VSTS.

– Upravni odbor PIC primio je k znanju potrebu da se izvrši reforma Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTV) kako bi se rješavala pitanja sukoba interesa i druga pitanja vezana za integritet, ojačala nezavisnot, disciplinska i profesionalna odgovornost i omogućili pravni lijekovi protiv odluka VSTS, pozivajući sve organe vlasti da što prije osiguraju donošenje izmjena i dopuna Zakona o VSTS – stoji u Kominikeu.

Na zasjedanje Savjeta za implementaciju mira pozvan je i Damir Arnaut, predsjedavajući Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama.

– Tu je vrlo jasno izražen stav nekoliko evropskih zemalja da Bosna i Hercegovina ne može ni jedan korak napraviti ka Evropskoj uniji dok ne počne ozbiljno adresirati ove probleme u pravosuđu – govori Arnaut za RSE.

Posebna parlamentarna komisija, čiji je Arnaut predsjedavajući, bila je formirana nakon afere “Potkivanje”. U toj aferi se na videosnimku Tegeletija dovodio u vezu sa koruptivnim radnjama, odnosno da je preko posrednika, inače službenika Agencije za istrage i zaštitu SIPA BiH, ugovarao klijente kojima je trebalo “ubrzati” predmete u pravosuđu BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO