Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

UPOZORENJE MMF predviđa NAJSPORIJI rast globalnog BDP još od 2008. godine

Biznis
Autor:

Foto: Jim Lo Scalzo/EPA

Američko-kineski trgovinski rat spustiće rast globalne ekonomije u 2019. godini na najniži nivo od finansijske krize 2008/09. godine, upozorio je danas Međunarodni monetarni fond, dodajući da bi perspektive mogle da se pogoršaju ako trgovinske tenzije ostanu neriješene.

U najnovijem izvještaju “Svjetske ekonomske perspektive”, MMF predviđa rast globalnog bruto domaćeg proizvoda od 3,0 odsto u tekućoj godini, što je niže u odnosu na julsku projekciju rasta od 3,2 odsto, prenosi agencija Rojters.

Reviziji procjene su najviše doprinijele sve teže posljedice globalnih trgovinskih tvrenja, ocjenjuje se u izvještaju.

Do 2020. godine, najavljene trgovinske tarife smanjiće globalni BDP za 0,8 odsto, a izvršna direktorka MMF Kristalina Georgijeva je prošle nedjelje istakla da je to jednako gubitku od 700 milijardi dolara, što je, kako je ukazala, otprilike odgovara vrijednosti cjelokupne privrede Švajcarske.

– Slabost privrednog rasta posljedica je naglog pogoršanja proizvodne aktivnosti i globalne trgovine, dok više tarife i produžena neizvjesnost trgovinske politike štete investicijama i potražnji za kapitalnim dobrima – navodi se u saopštenju glavnog ekonomiste MMF Gite Gopinat.

Globalni rast bi u 2020. godini, prema procjenama Fonda, trebalo da ubrza na 3,4 odsto zbog očekivanih boljih performansi u Brazilu, Meksiku, Rusiji, Saudijskoj Arabiji i Turskoj.

I ova prognoza je, međutim, za desetinu pročentnog poena niža nego u julu i izložena je rizicima, uključujući pogoršanju trgovinskih tenzija, poremećajima u vezi sa Bregzitom i nagloj averziji prema riziku na finansijskim tržištima.

Prema procjenama MMF, obim globalne trgovine će, nakon rasta od 3,6 odsto u 2018. godini, porasti po stopi od tek 1,1 odsto u 2019. godini, što je za 1,4 procentna poena niže u odnosu na prognozu iz jula i za 2,3 procentna poena niže od predviđanja u aprilu.

Rast trgovine će se, kako se očekuje, oporaviti na 3,2 odsto u 2020. godini.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO