Gradovi

Upozorenje policije: Korov ne paliti na nedozvoljenim mjestima, može doći do požara

Policijska uprava Zvornik apeluje da građani tokom obavljanja proljećnih radova na uređenju imanja ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima.

Upozorenje policije: Korov ne paliti na nedozvoljenim mjestima, može doći do požara
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

 Te da ne spaljuju ostatke žitarica i drvenog otpada unutar ili u blizini šumskih kompleksa i zasada, gdje može doći do šumskog ili požara na otvorenom prostoru, koji bi mogao ugroziti živote i imovinu građana.

Protiv svih osoba koje budu izazvale požar i time ugrozila živote i zdravlje ljudi ili pričinila materijalnu štetu, Policijska uprava Zvornik će preduzeti zakonom propisane mjere u okviru svojih ovlašćenja i nadležnosti, saopšteno je iz te uprave.

– Nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje vatre bez nadzora pri uređenju imanja čest je uzrok požara – navodi se u saopštenju i podsjeća da se spaljivanje korova i drugog materijala vrši odgovorno, samo u vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje se mogu kontrolisati.

Nakon spaljivanja korova i drugog zapaljivog materijala potrebno je ugasiti ostatke nesagorenih materija, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja.

U većini slučajeva vatra se prenese na šumske komplekse prouzrokujući veliku materijalnu štetu, ukazuju iz Policijske uprave Zvornik.

U saopštenju se podsjeća da je Zakonom o zaštiti od požara propisana kazna od 100 KM do 1.000 KM za prekršaj fizičkog lica koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ukoliko ne preduzme sve neophodne radnje s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Policijska uprava Zvornik poziva građane da prilikom uočavanja požara ili u slučaju nekontrolisanog širenja vatre odmah obavijeste nadležnu vatrogasnu jedinicu ili policijsku stanicu.