Politika

„UPRAVO ON JE BIO FILIJALA REŽIMA, čovjek koji je promijenio nekoliko stranaka“ Rado Savić žestoko odgovorio na nove prozivke Ljubiše Petrovića

Ne znam šta motiviše gradonačelnika Bijeljine da iznosi neistine o istraživanju i o načinu eksploatacije litijuma, kaže za Srpskainfo Rado Savić (SDS), načelnik opštine Lopare.

LJUBIŠA PETROVIĆ I RADO SAVIĆ
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/GORAN ŠURLAN/RINGIER/COMBO

Nije mu jasno zašto bi njegov stranački kolega Ljubiša Petrović, kako je najavio, tužio Lopare kada ga nikada nije ni nazvao, da se informiše o litijumu.

Poslao mi je nekakav dopis nakon što nas je, prije toga, isprozivao na BN televiziji. U principu, on je zaslužio tužbu od nas, ali nećemo se baviti njim uopšte. Ne znam odakle njemu informacija o tome šta je radio „ArCore“ i šta planira da radi kada još ne postoje zvanična dokumenta, kada studije još nisu gotove. Mislim da se zapleo u neke svoje populističke poteze, a to je njegova stvar – dodaje Savić.

Podsjećamo, gradonačelnik Bijeljine je objavio da ga je za klevetu tužila firma „ArCore“ iz Banjaluke zbog njegovih izjava protiv istraživanja rude litijuma u Loparama. Petrović je najavio krivične prijave, između ostalih, i protiv predstavnika opštine Lopare, na čijoj teritoriji je nađen dragocjena ruda.

U kojoj je fazi „slučaj litijum“?

Rado Savić kaže da su geološka istraživanja završena uz odobrenje nadležnog ministarstva, dok opština nije davala nikakve saglasnosti.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

-Kompanija koja je vršila istraživanja ima plan da zatraži koncesiju za eksploataciju te rude. A za sve to potrebno je da se izrade odgovarajuće studije iz kojih će se vidjeti do koje mjere je eventualni uticaj na životnu sredinu. Tek onda mi možemo reagovati da li smo za to ili nismo. Ne znam zašto je Petrović požurio i koji su mu motivi. Na kraju, ono o čemu on piše nalazi se na više od 50 kilometara od Bijeljine – kaže Savić.

Pročitajte još

“Mislim da su poslije svega nestale mogućnosti za neku našu saradnju”

Prema nezvaničnim informacijama, Ljubiša Petrović je od vrha stranke tražio da SDS „iščisti“ od funkcionera za koje tvrdi da „sarađuju sa režimom“. Jedan od onih na koje je, navodno, mislio jeste i Rado Savić.

Savić za Srpskainfo kaže da nije čuo lično, ali da mu „prenose drugi ljudi da to pominje“.

-Upravo on je bio sa režimom kao predsjednik Gradskog odbora Zlatkove stranke (Zlatka Maksimovića). Bili su filijala režima i SNSD, udarali na SDS. Šta reći o čovjeku koji je promijenio nekoliko stranaka. Na kraju sam i ja dijelom učestvovao u njegovom vraćanju u SDS. Nemam komentar na njegovo ponašanje. Mislim da nije korektno ni racionalno. I da ga bilo šta interesuje, pošto inputira da smo mi iz lokalne zajednice dali nekakvu saglasnost, zašto ne nazove i pita? A ne da prvo u medijima žestoko proziva, a onda šalje nekakav dopis. Mislim da su poslije svega nestale mogućnosti za neku našu saradnju – poručuje Savić.

Naglašava da o njegovom odnosu prema režimu govore rezultati Opštinskog odbora SDS koga vodi.

-Svako ko je pismen i dobronamjeran na sajtu CIK BiH može da vidi gdje je Rado Savić i šta je radio 2016. i 2018. Na svim izborima, na svim listama od kada vodim OO SDS, to je skoro 20 godina, smo pobijedili SNSD – podsjeća Rado Savić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije