Svijet

UPRKOS ZABRINUTOSTI NAUČNIKA Rusija od SZO traži UBRZANU REGISTRACIJU njene vakcine protiv korone

Rusija je predala Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) zahtjev za ubrzanu registraciju njene vakcine protiv korona virusa zvanu Sputnik V.

UPRKOS ZABRINUTOSTI NAUČNIKA Rusija od SZO traži UBRZANU REGISTRACIJU njene vakcine protiv korone
FOTO: ETIENNE LAURENT/EPA

Fond RDIF koji učestvuje u razvoju te vakcine, naveo je da će ubrzana registracija vakcine učiniti rusku vakcinu globalno dostupnom u kraćem vremenskom periodu od uobičajenih procedura, piše Klix.

– Rusija je postala jedna od prvih zemalja koja se obratila SZO za prekvalifikaciju vlastite vakcine protiv korona virusa. Uspješna prekvalifikacija omogućiće da Sputnik V bude na listi lijekova međunarodnih agencija putem kojih zemlje masovno vrše nabavke – istakli su iz RDIF-a.

Pročitajte još

Pojedini zapadni naučnici izrazili su zabrinutost zbog ruske vakcine, uz upozorenje da njena brza registracija može biti opasna.

Ranije ovog mjeseca, ruski predsjednik Vladimir Putin, objavio je da je Rusija registrovala svoju drugu vakcinu protiv korona virusa zvanu EpiVacCorona.

Rusija je četvrta zemlja na svijetu koja ima najveći broj zaraženih korona virusom i riječ je o ukupno 1.547.774 osoba, a od posljedica zaraze je preminulo njih 26.589.

U utorak su zdravstvene vlasti izvijestile o rekordnih 320 smrtnih slučajeva u jednom danu što je uslovilo pooštravanje epidemioloških mjera koje, između ostalog, podrazumijevaju nošenje maski na javnim mjestima.