Politika

"Upućeno upozorenje investitorima" OHR o prodaji zemljišta na Jahorini

Kompanija “Drvo-export” iz Teslića u vlasništvu SNSD odbornika Srđana Klječanina Rufija kupila je u januaru direktnom pogodbom preko 56 dunuma zemljišta na Jahorini za 41.130.000 KM.

Jahorina
FOTO: MARINA ĐUKIĆ/RINGIER

Iz OHR ističu da je prodaja državne imovine zabranjena zakonom, te šalju upozorenje investitorima.

– Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom izričito se zabranjuje bilo kakva prodaja ili drugi oblik raspolaganja sredstvima državne imovine i navodi da je svaki akt o raspolaganju tom imovinom, za koji se utvrdi da je u suprotnosti sa ovim zakonom, ništavan. Nadležne institucije u BiH su odgovorne za preduzimanje potrebnih pravnih radnji u cilju zaštite državne imovine, prvenstveno Pravobranilaštvo BiH. Kabinet Kristijana Šmita je u više navrata upozoravao potencijalne investitore i kupce državne imovine koja je pod zabranom raspolaganja na moguće negativne pravne posljedice. Postoji hitna potreba da se pronađe prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje državne imovine, odnosno da se usvoji sveobuhvatna zakonska regulativa u Parlamentarnoj skupštini BiH. Kristijan Šmit i Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira ostaju opredijeljeni za pružanje podrške provođenju inkluzivnog političkog procesa u tom cilju – navode iz OHR, piše N1.

Pročitajte još

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske je odnijela odluku o prodaji 56 dunuma zemljišta na Jahorini krajem decembra prošle godine.

Prema planu, 12 parcela koje se prostiru na 56.405 kvadratnih metara biće ponuđeno na licitaciji, po početnoj cijeni od 41.17 miliona KM.

Pobjednik licitacije bila je kompanija “Drvo-export” iz Teslića u vlasništvu SNSD odbornika Srđana Klječanina Rufija.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije