Politika

„Nije institucija Srpske“ Da li je tačno da Ustavni sud ne može da ispituje ustavnost odluka OHR?

Ustavni sud Srpske ocijenio je da Narodna skupština nije prekršila Ustav kada je usvojila Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS i Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

zgrada OHR u Sarajevu
FOTO: BOSNAINFO

Isti sud je zaključio da predsjednik RS Milorad Dodik nije povrijedio Ustav kada je potpisao ukaz o objavi tih zakona u Službenom glasniku Srpske.

Ali, zanimljivo je da je Ustavni sud RS saopštio da „nije moguće“ ocjenjivati Odluku Kristijana Šmita kojom se sprečava stupanje na snagu osporenih zakona jer „visoki predstavnik nije institucija ustavnopravnog poretka Republike Srpske“.

Da li je zaista tako, pitali smo pofesora ustavnog prava, dr Milana Blagojevića.

“Neustavni stav”

Blagojević za Srpskainfo kaže da je Ustavni sud RS i ovaj put ponovio svoj neustavni stav iz maja 2021. godine, da navodno nije nadležan za ocjenu ustavnosti akata OHR, A, tvrdi Blagojević, upravo je suprotno.

-Naime, nigdje u Ustavu RS nije propisano, kako bi da prikaže Ustavni sud, da je taj sud navodno nadležan samo za ocjenu ustavnosti akata koje donose institucije ustavnog poretka Srpske. Tako nešto nigdje nije napisano u Ustavu RS. Naprotiv, iz tog ustava proizlazi da je Ustavni sud RS nadležan da štiti taj Ustav u svakom slučaju kada dođe do njegove povrede, a to znači i kada Ustav povrijedi Šmit koji bi da neustavnim putem, odnosno postupkom, da vrši vlast u RS. Zato je Ustavni sud RS nadležan da, i po službenoj dužnosti, proglasi neustavnim svaki akt OHR kojim bi OHR da svoju volju nametne kao zakon RS – kaže Blagojević.

Milan Blagojević
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Nažalost, dodaje on, Ustavni sud RS neće to da radi, čime on krši Ustav RS.

Takvim kršenjem Ustava Republike Srpske, smatra Blagojević, njen Ustavni sud je omogućio da i dalje ostane Šmitova odluka, jer nju nije proglasio neustavnom, a upravo tom odlukom Šmit je neustavno poništio Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i Zakon o neobjavljivanju odluka OHR u Službenom glasniku RS.

Pročitajte još

Time je taj isti sud omogućio da i dalje ostane i zabrana iz te Šmitove odluke da se preduzimaju sve druge radnje, uključujući i zabranu donošenja ukaza o proglašenju tih zakona od strane predsjednika Republike. Osim toga, ovakva tvrdnja Ustavnog suda, da može vršiti navodno samo kontrolu ustavnosti akata koje donose institucije ustavnog poretka RS je krajnje iracionalno, jer to onda znači da bi on vršio kontrolu ustavnosti i akata OHR ako bi Ustav RS to propisao, čime drugim riječima Ustavni sud dozvoljava mogućnost da bude ustavno da i OHR postane naša institucija i da vrši vlast donošenja zakona, uz uslov da to propiše Ustav RS. Pa ni NS RS nema pravo da donese takav ustav, jer bi time i formalnopravno kapitulirala RS pred OHR-om – zaključuje Blagojević.

Ustavni sud RS inicijativa za Krivični zakon Rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Žunić: Jedina moguća odluka

Šef Poslaničkog kluba SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić ocijenio je da je Ustavni sud Srpske, utvrdivši da parlament i predsjednik Srpske nisu povrijedili Ustav, donio jedinu moguću i ispravnu odluku jer samozvani stranac nema pravo da nameće svoje zakone.

-Mi koji smo naše zakonske akte usvajali kao ljudi koji su dobili mandat građana i predsjednik Republike Srpske koji je imao obavezu da te akte potpiše, to je nešto što je u našem pravnom poretku – istakao je Žunić.

Igor Žunić
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Žunić je rekao da je ova odluka očekivana, ističući ako se govori o Ustavu Republike Srpske, onda ne bi ni moglo ni biti drugačije.

-Neki samozvani stranac nema pravo ni mogućnost da nam nametne svoje zakone. Mi sami samostalno donosimo odluke – naglasio je Žunić

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije