Regioni

“URAĐENO JE SVE PO ZAKONU” Resorno ministarstvo se oglasilo povodom referenduma u Tesliću

Кada je u pitanju opština Teslić, urađeno je  sve što zakon u ovom trenutku dopušta, rečeno je u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

“URAĐENO JE SVE PO ZAKONU” Resorno ministarstvo se oglasilo povodom referenduma u Tesliću
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Načelnik Teslića, Milan Miličević, tvrdi da je od 3. marta, kada je sproveden referendum o njegovom opozivu, tri puta slao urgenciju ministarstvu o statusu njegove inicijative za raspuštanje Skupštine opštine Teslić, ali da je ostao bez odgovora.

Dok iz Republičke izborne komisije tvrde da nisu zaprimili zahtjev od ministarstva, koje u skladu sa zakonom – mora od njih da traži da se izjasne da li je referendum sproveden kako nalaže zakon, iz ministarstva prebacuju lopticu nazad.

Pročitajte još

Tako oni tvrde da, prema članu 45. Izbornog zakona, RIK treba dostaviti svoj stav o situaciji u Tesliću.

– Dakle, ovdje je specifična situacija u opštini Teslić, gdje Skupština opštine nije usvojila Izvještaj o provedenom referendumu i nama je potreban stav RIК. Međutim, RIК po službenoj dužnosti, iako je bio obavezan da resornom Ministarstvu dostavi stav, ili Skupštini opštine Teslić, to do sada nije uradio – odgovoreno nam je u ministarstvu.

Dodaju da su ipak tražili stav.

– Prošle sedmice, iako nismo dužni, tražili smo da nam dostave stav. Vjerujemo da ćemo uskoro dobiti taj stav, jer bez toga ne možemo informisati Vladu, odnosno nijedan dalji korak preduzeti kada je u pitanju Opština Teslić – navodi se u odgovoru.

Najavljene krivične prijave

Na pitanje zašto Miličeviću nije odgovoreno na, kako on tvrdi, tri urgencije – nismo dobili odgovor.

U međuvremenu, načelnik Teslića najavio je krivične prijave protiv predsjednika RIK i protiv resorne ministarke.