Politika

Uskladiti finansije sa VANREDNOM SITUACIJOM: Srpski poslanici o predloženom nacrtu budžeta BiH

Vijest da je Savjet ministara BiH uz preglasavanje predstavnika iz Republike Srpske usvojio nacrt budžeta BiH za 2020. godinu kojim se predviđa rast plata razbjesnio je mnoge građane koji u ovom momentu zbog pandemije korona virusa sjede u svojim kućama i razmišljaju da li će uopšte imati narednu platu ili posao.

Uskladiti finansije sa VANREDNOM SITUACIJOM: Srpski poslanici o predloženom nacrtu budžeta BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

I predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, koji je sa srpskim ministrima bio protiv usvajanja navedenog budžeta, imao je zamjerku upravo na ovaj rast plata.

On je pojasnio da je taj budžet pripremilo Ministarstvo finansija BiH u normalnim okolnostima, odnosno prije izbijanja pandemije, te da bi sada u vremenima krize prioriteti trebali biti drugačije posloženi.

Entiteti predlažu smanjenje plata u javnoj sferi, a u nacrtu budžeta se planira rast izdvajanja za plate za oko 30 miliona KM. Nisam imao hrabrosti da u ovakvoj situaciji građanima predložim budžet u kome su prioriteteti kupovina automobila, zgrada, namještaja – rekao je Tegeltija.

O nacrtu budžetu sada bi trebalo raspravljati Predsjedništvo BiH, a ako dođe do preglasavanja srpskog člana tada će se o njemu izjasniti poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Šef Kluba poslanika SNSD u PD Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać ističe da je veliko pitanje kakav će budžet biti nakon što prođe pandemija, te da ne zna zašto su glasali za njega, oni koji su glasali.

FOTO: Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
FOTO: Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Snježana Novaković Bursać

Ona ističe da čak i ako budžet dođe do Parlamenta BiH pitanje je kada će se o njemu raspravljati iz razloga jer sjednice ne mogu biti sazivane sve dok traje pandemija.

Pročitajte još

– Što se nas tiče i dalje je na snazi odluka Narodne skupštine RS. Tačno je da su predstavnici SNSD glasali za neke odluke, prije svega za donošenjem odluke o privremenom finansiranju i određene odluke koje su donošene u Predsjedništvu BiH, ali to je učinjeno kako bi se omogućila funkcionalnost vezano za pandemiju i posljedice koje bi ona mogla izazvati. To su stvari koje ne mogu da čekaju – kaže Bursaćeva.

Ona dodaje da kada je riječ o budžetu poslanici SNSD ne mogu da se izjašnjavaju o tome jer ga još nisu ni vidjeli.

Pored toga, kako dodaje Bursaćeva, ako se uzme u obzir kriza izazvana pandemijom korona virusa, nacrt budžeta koji je usvojen u Savjetu ministara BiH preglasavanjem Srba, moraće da pretrpi određene izmjene imajući u vidu posljedice koje nas sigurno čekaju.

Poslanik PDP u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Branislav Borenović ističe da nikako nije dobro da se odluke usvajaju preglasavanjem.

FOTO: Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
FOTO: Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Čudi me da vladajuća koalicija nije usaglasila budžetski okvir ili je to recidiv političkih dešavanja poslJednjih mjeseci. Naravno da budžet treba uskladiti sa evidentnim teškim posljedicama prouzrokovanim korona virusom i da treba izvršiti značajne preraspodjele u budžetu za ovu godinu – navodi Borenović.

On dodaje da je jako bitno da institucije, posebno izvrsno rade i daju adekvatne odgovore na veliku kriznu situaciju.

– Nikakvo povećanje primanja, niti nepotrebnih i neracionalnih nabavki automobila, helikopretera, zgrada ne može dobiti podršku – stava je Borenović.