Banjaluka

USKORO GRADNJA ŠARGOVAČKE Bolji put za 8.000 Banjalučana iz prigradskog naselja

Pet mjeseci nakon završetka prve faze izgradnje saobraćajnice kroz Šargovac, trebali bi početi i radovi na nastavku ove deonice.

USKORO GRADNJA ŠARGOVAČKE Bolji put za 8.000 Banjalučana iz prigradskog naselja
FOTO: GRAD BANJALUKA

Iz gradskog Odjeljenja za saobraćaj najavljuju ubrzo i drugu fazu izgradnje Šargovačke ulice, od raskrsnice sa Potkozarskom ulicom, u dužini od oko kilometar, s obzirom da je izvođač radova izabran.

Ova saobraćajnica dužine od oko 2,5 kilometra glavni je put kroz to naselje i ujedno najveći problem na koji su meštani ukazivali godinama.

Zahtjev mjesne zajednice za modernizaciju Šargovačke ulice konačno je došao na red prošle godine, kada je izgrađena prva dionica centralne saobraćajnice, od oko 900 metara sa obostranim pješačkim stazama, te fekalnom i oborinskom kanalizacijom.

Radovi su završeni prošlog oktobra, a koštali su oko milion maraka. Novac za tu investiciju izdvojila je Vlada RS.

I druga dionica puta biće široka šest metara, sa trotoarima i neophodnom komunalnom infrastrukturom, čime će oko 8.000 stanovnika ovog prigradskog naselja, dobiti bolje životne uslove.

Očekujemo kooperativnost i dobru saradnju sa mještanima jer će se imovinski odnosi rješavati uporedo sa izgradnjom- precizirao je načenik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

U ovom odjeljenju su planirali da radovi počnu već krajem ove sedmice, međutim još ne mogu potvrditi da li će tako i biti s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u zemlji, ali i vremenske prilike koje su nas zadesile.

Foto: Grad Banjaluka
Foto: Grad Banjaluka

U svakom slučaju, izvođač za nastavak saobraćajnog projekta je izabran. Na javnom pozivu koji je Grad objavio prošlog mjeseca, komisija je odabrala kao najpovoljniju, ponudu grupe preduzeća iz Banjaluke: „Građenje-Đurić“, „Elektroobnova“ i „HGO Inženjering“.

Izgradnja druge faze Šargovačke ulice će koštati skoro 1,1 milion maraka, dok je rok za izvođenje radova 160 dana.

– I u drugoj fazi radova, nastavku gradnje nove dionice planiran je nastavak saobraćajnice u istom putnom profilu, odnosno kolovoz širine šest metara sa obostranim trotoarima, oborinskom i fekalnom kanalizacijom, te autobuskim stajalištima- pojasnili su u odjeljenju.

Iz Grada podsjećaju da je Šargovac jedno od onih naselja u koje se mnogo ljudi doselilo i sagradilo kuće nakon rata, te postoji velika potreba za rješavanjem komunalne infrastrukture.

Predsjednik Savjeta mesne zajednice Šargovac Rajko Radaković je ranije rekao kako u novom naselju do 2025. godine planiraju da prošire i izgrade saobraćajnicu koja će spajati Šargovac i Motike, kako bi mještani u gornjem dijelu naselja Šargovac imali dostojanstven život i mogli da koriste gradski prevoz.

– Siguran sam da će, zahvaljujući ovom projektu, ali i onim koji će tek biti realizovani, mnogi željeti da se nastane u našem naselju–  rekao je Radaković na svečanom otvaranju ulice prošle godine.

Obnova pješačke zone

U okviru druge faze obnove centralne pješačke zone, na potezu kod Palate predsednika, do sada su završeni radovi na postavljanju kanalica za odvodnju oborinskih voda, kablovske kanalizacije, vodovoda i instalacija za buduću rasvjetu, a počelo je i betoniranje podloge za postavljanje granitnih ploča.

Obnova pješačke zone, vredna 1,2 miliona KM, počela je jesenas, a prema ugovoru, izvođač radova ima rok od 150 radnih dana da završi ovaj posao.

Druga faza radova podrazumijeva popločavanje dionice uz objekat Palate predsjednika RS, u pravcu prema Akademiji nauka RS i ugostiteljskim objektima u Ulici Bana Milosavljevića.