Banjaluka

Uskoro nova investicija u OŠ „Branko Radičević“: Starčevica krajem godine dobija SPORTSKU DVORANU

Banjaluka bi krajem ove godine trebalo da dobije još jednu sportsku dvoranu na Starčevici i taj novi objekat bi trebao da omogući bolje uslove za časove fizičkog vaspitanja osnovaca iz ovog naselja, ali i dodatni prostor za treninge sportskih klubova.

Uskoro nova investicija u OŠ „Branko Radičević“: Starčevica krajem godine dobija SPORTSKU DVORANU
FOTO: GRAD BANJALUKA

U pitanju je druga sportska dvorana koja treba biti izgrađena u gradu na Vrbasu u posljednje dvije godine.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da je izabran izvođač radova te da bi izgradnja sportske dvorane trebala početi početi u aprilu.

Gradiće se potpuno novi objekat koji će biti naslonjen na postojeću zgradu osnovne škole „Branko Radičević“ i biće spojen sa školom, ali pored toga imaće i nezavisan ulaz spolja. Taj odvojeni ulaz će omogućiti da se prostor korisi van nastavnog ciklusa ali i u toku nastave kako se ne bi remetio nastavni proces –naveo je on.

Rok za izvođenje radova je sedam mjeseci, tako da ako se uzme u obzir da bi prema najavama radovi trebali početi tokom idućeg meseca grad na Vrbasu bi trebao dobiti još jedan sportski objekat u novembru.

Bilčar je kazao  da će za vrijeme trajanja nastave, sala biti potpuno na raspolaganju učenicima OŠ „Branko Radičević“, a da će tokom raspusta ili vikendima JU sportski centar Borik  organizovati treninge za sportske klubove i slično.

– Time će đaci imati bolje uslove za održavanje nastave fizičkog vaspitanja a pored toga biće moguće da se dvorana, kada je slobodna, koristi na primjer za održavaje manjih takmičenja i druge manifestacije – naveo je on.

U izgradnju nove dvorane biće uloženo 850.000 KM i prema projektu, ona će se prostirati na 1.300 metara kvadratnih.

U centralnom dijelu planirana je sala za fizičko vaspitanje, te prostorije za odlaganje sportskih rekvizita i svlačionice sa toaletima i tuševima.

Uporedo sa Starčevicom, Grad namjerava izgraditi još jednu novu sportsku dvoranu, i to uz osnovnu školu „Sveti Sava“ na Laušu.

Prema ranijim najavama, Grada za realizaciju ovog projekta do kraja ove godine  bi trebao biti izabran izvođač radova.

Prošle godine, Banjaluka je nakon 30 godina pauze, dobila novu sportsku dvoranu i to prenamjenom nekadašnjeg „Šoping centra“ u Jevrejskoj ulici u koju je uloženo više od milion maraka.

Otvaranjem  dvorane „Centar“, koja se prostire na 1.800 kvadratnih metara sportisti su dobili savremeni objekat namijenjen za treniranje, ali i održavanje takmičarskih i prijateljskih utakmica sa svom potrebnom infrastruktrom, uređenim svlačionicama i teleskopskim tribinama.

Dvorana je namijenjena za sportove kao što su odbojka, rukomet, košarka i mali fudbal.

Izgrađene nove učionice

Izgradnja sportske dvorane je drugo veliko ulaganje u školu „Branko Radičević“ u prethodnom periodu.

Lani je završena dogradnja osam novih učionica čime je ova škola koju pohađa više od 1.800 đaka dobila dodatni prostor koji je omogućio da se normalizuje odvijanje nastave u njoj.

Naime, prije toga su zbog prevelikog broja đaka a nedovljno mjesta, učenici pohađali nastavu u tri smjene a ne kao što je uobičajeno u dvije. Vrijednost ove investicije je 1,6 miliona, a sredstva je obezbjedila Vlada RS.