Politika

USKORO NOVA ODLUKA Šmit večeras nameće izmjene Izbornog zakona BiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, kojeg Republika Srpska ne priznaje, Kristijan Šmit nametnuće večeras izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH.

Kristijan Šmit
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Šmit je odluku prvobitno donio 27. jula ove godine, doduše drugačiju od one koja je trebala biti donesena. Onda je odlučio da da rok šest sedmica političarima u BiH da se dogovore. Do toga nije došlo.

Kako saznaje N1, Šmit će nametnuti djelimično modificirane izmjene u odnosu na one koje su objavljene u julu. Nije još jasno da li ostaje izborni prag od tri odsto. Kako N1 saznaje, broj delegata u Domu naroda PSFBiH biće 23, dok će za donošenje odluka biti dovoljno 11 “ruku”, umjesto dosadašnjih šest.

Pročitajte još

Podsjetimo, kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona, Šmit je tada donio samo paket transparentnosti.

Izmjenama su, pored ostalog, utrostručene novčane kazne za kršenje Izbornog zakona BiH koje sad mogu iznositi i do 30.000 maraka (više od 15.000 evra), Centralnoj izbornoj komisiji BiH se daje mogućnost da izbriše pojedinca s kandidatske liste ili stranku koja grubo prekrši zakon, a definisan je i zabranjen govor mržnje.

N1 je 20. jula objavio mjere koje je tada Šmit trebao nametnuti.  U nacrtu tadašnje odluke navedene su izmjene Izbornog zakona u odnosu na funkcioniranje domova, izbor rukovodstva Federacije BiH, izbor sudija Ustavnog suda FBiH kao i brojne izmjene koje bi trebale osigurati integritet izbornog procesa.

FOTO: BN TV/YOUTUBE
FOTO: BN TV/YOUTUBE

U nacrtu odluke uz ostalo je tada navedeno kako će se “prohodnost zakona poboljšati  propisom kojim je svaki dom (Predstavnički dom i Dom naroda) dužan odbaciti ili usvojiti zakon u tačnom roku nakon što je zakon odobren u drugom domu.

(Očekuje se da će svaki dom odbiti ili odobriti potrebne zakone u roku od 45 dana od odobravanja u drugom domu. Ako se rok ne ispoštuje, zakon će se uvrstiti na dnevni red tog doma na sjednici nakon isteka roka od 45 dana, a najkasnije u roku od 30 dana od isteka tog roka.”)

Ovaj nacrt izazvao je i talas protesta ispred OHR. Osim građana, na protestima održanim 25. jula prisustvovali su predstavnici političkih stranka. Nakon ovih protesta, Šmit se odlučio samo za tehničke izmjene koje se tiču transparentnosti. Drugi protesti održani su 7. septembra, a građani su poslali poruke Šmitu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu