Društvo

USKORO STIŽE MEDICINSKA OPREMA Novalić najavio da će FBiH nabaviti nove respiratore za bolnice

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je večeras da će u Federaciju BiH (FBiH) u narednih petnaestak dana stići velika količina medicinske opreme koja će znatno olakšati rad zdravstvenim radnicima u borbi protiv virusa korona.

Fadil Novalić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Novalić je naglasio da je riječ o stotinu respiratora, te ostaloj specijalizovanoj opremi namijenjenoj zdravstvenom sektoru.

Riječ je o novom setu nabavke koji nam je dostavila Federalna uprava civilne zaštite i on će se poslije nabavke koja se odnosila na široke mase, odnositi na zdravstveni sektor. To je specijalizovana oprema koja je potrebna da bi se zdravstveni sektor lakše nosio sa ovom pandemijom, jer virus počinje da ulazi u zdravstvene ustanove – rekao je Novalić za N1.

Prema njegovim riječima, u toku su pregovori o nabavci visokoprofesionalnih respiratora iz Kanade za kliničke centre, ali i za druge zdravstvene ustanove.

– Tu je 200.000 medicinskih maski i 100.000 hirurških maski za medicinsko osoblje, zatim 50.000 pari zaštitne obuće i milion rukavica. To je set koji je isključivo za medicinski sektor i vrijedan je osam do 10 miliona KM – pojasnio je Novalić.

On je dodao da je kompanija “Flaj Bosnia” Vladi FBiH na raspolaganje stavila avion koji će u petak iz Južne Koreje dostaviti 150.000 testova, koji su plaćeni prije sedam-osam dana.

Novalić je istakao da FBiH trenutno u javnim institucijama ima 250 respiratora, ne računajući one koji su već same privatne kompanije i gradovi počeli nabavljati.

– Potrebno je još 300 komada u FBiH. Tako da bismo imali oko 600, odnosno oko 300 na milion stanovnika. Primjera radi, Njemačka je najbolje opremljena i na nivou je od oko 312 ili 314 respiratora na milion stanovnika – rekao je Novalić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije