Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

USLOV ZA PODRŠKU BiH mora imati Strategiju reforme javne uprave ili ostaje bez međunarodnih finansija

Politika
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Dragan Ćuzulan

Da bi Bosna i Hercegovina napredovala u procesu evropskih integracija mora da ispuni osnovni kriterij, a to je reformisati javnu upravu, poručeno je Ministarstvu inostranih poslova BiH u diplomatskim kontaktima.

Evropske diplomate su ukazale na potrebu okončanja procesa usvajanja Strategije reforme javne uprave, koja još jedino nije usvojena u RS. Savjet ministara BiH je, naime u septembru 2018. godine usvojio Strateški okvir za reformu javne uprave za period 2018 – 2022, nakon čega su Vlade Federacija BiH i Brko Distrikta BiH usvojile tu strategiju u junu 2018. godine.

– Već duže vrijeme upozoravamo na proceduru odugovlačenja usvajanja Strateškog okvira za reformu javne uprave i posljedice koje zbog toga slijede. Sada smo dobili i zvaničnu potvrdu iz EU da će se zaustaviti svaka vrsta međunarodne finansijske podrške ovom sektoru ukoliko se ovakav pristup nastavi. Iako naši zvaničnici deklarativno kažu da se zauzimaju za reforme, kao što je to sada u Briselu, povodom predaje odgovora na dodatna pitanja iz evropskog upitnika, rekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, suštinski se ta reforma opstruiše iz političkih razloga- kazao je Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave.

On je dodao da će o ovom dopisu Ministarstva inostranih poslova informisati sve nivoe vlasti, kako bi pokušali još jednom da skrenu pažnju na štetu koja se pravi i privredi i građanima.

– Kao i da apelujemo na Vladu RS da i ona usvoji Strateški okvir za RJU, kao što su to uradili ostali nivoi vlasti, kako ne bi bili jedina zemlja u regionu koja taj uslov nije ispunila i kako bi se odmah mogao započeti proces izrade akcionog plana. Kancelarija koordinatora za RJU BiH će sve uraditi što je u njenoj moći i nadležnosti da se ovaj zastoj otkloni, ali ključna odluka je na politici- kazao je Ćuzulan.

U saopštenju iz Savjeta ministara BiH pojašnjavaju da EU upozorava da kašnjenje u usvajanju predmetne Strategije na svim nivoima sprječava izradu Akcionog plana za sprovođenje reforme javne uprave, kao i primjenu konkretnih reformi u sektoru javne uprave.

Neusvajanje Strategije na svim nivoima vlasti, takođe, dovodi u pitanje i međunarodnu finansijsku podršku u ovom sektoru, s obzirom na to da su zbog nedostatka napretka u ovom procesu glavni međunarodni donatori – Švedska, Norveška i Danska – odlučili da povuku neiskorištena sredstva iz Fonda za reformu javne uprave, a navedena sredstva, uz IPA-u, čine osnovno finansijsko sredstvo za primjenu reformi u sektoru javne uprave.

– Takođe, EU ističe da je reforma javne uprave dio osnovnih kriterija koje BiH treba da ispuni kako bi napredovala u procesu pristupanja EU- stoji u dopisu Ministarstva inostranih poslova BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO